• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megsemmisítik a pulykafarmot H5N1 vírus miatt

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI

Pulykák tízezreit semmisítették meg és szigorú elővigyázatossági intézkedéseket léptettek életbe vasárnap Nagy-Britanniában, miután a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusát azonosították egy kelet-angliai pulykafarmon.

Képünk illusztráció
A fertőzést Suffolk grófságban, Holton településen, Európa legnagyobb pulykatermelő farmján észlelték. Miután beigazolódott, hogy a H5N1-fertőzés következtében pusztult el 2600 szárnyas, levágják a farmon nevelt mind a 159 ezer pulykát. Az elgázosított szárnyasokat leplombált teherautókon szállítják az égetőbe, a megsemmisítés várhatóan még két napig tart.

A nagy megbetegítő képességű vírustörzs megjelenése meglepte a szakértőket, akik nem értik, miként juthatott be a kórokozó egy zárt baromficsűrbe. A fertőzést a 22 csűr közül csak egyben észlelték. A brit hatóságok szerint a kelet-angliai pulykaelhullást ugyanaz az ázsiai vírustörzs okozta, mint amely Magyarországon január végén ütötte fel a fejét és amely miatt ludak ezreit kellett leölni Csongrád megyében.

Vasárnapra virradóra a kelet-angliai pulykafarm körül egy 2000 négyzetkilométeres területen rendeltek el korlátozásokat a baromfiszállításokra. Az érintett farm körüli 3 kilométeres védő-, illetve 10-kilométeres megfigyelési övezetben kötelezték a gazdákat a baromfi zárt helyen tartására. A korlátozás alá eső zónában szigorúan el kell különíteni a haszonmadarakat a vadon élő madaraktól, szállítani pedig csak engedéllyel szabad baromfit.

A január végi magyarországi, s a mostani kelet-angliai fertőzés az első ismert madárinfluenza-esetek az Európai Unióban a 2006 augusztusa óta tartó átmeneti "tünetmentesség" után. Nagy-Britanniában legutóbb tavaly áprilisban a jelentkezett madárinfluenza-fertőzés, a dél-angliai Norfolkban.

Nigériában - ottani megjelenése óta először - halálos áldozatot követelt a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusa - közölte szombaton az afrikai ország kormányának tájékoztatási minisztere. Az áldozat egy 22 éves fiatalasszony, aki január 17-én hunyt el a nyugat-afrikai országban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) londoni laboratóriumában végzett vizsgálatok megerősítették a nigériai kutatók gyanúját, vagyis azt, hogy a nőt a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusa fertőzte meg. Nigériában az ország 36 tartománya közül 19-ben kimutatták a H5N1 vírusaltípust a háziszárnyas-állományban, de emberhalált mostanáig nem okozott a betegség.

Megerősítették a japán hatóságok szombaton, hogy újabb madárinfluenzás gócpontot találtak: idén ez már a negyedik eset a távol-keleti szigetországban. A tokiói mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint a vizsgálatok megerősítették, hogy a madárinfluenza vírusának H5N1-es altípusa okozta 80 szárnyas elhullását a déli országrészben fekvő Mijazaki prefektúrában egy baromfitelepen, amelyen 93 ezer tyúkot nevelnek. A hatóságok óvintézkedésként elrendelték a teljes állatállomány elpusztítását.
2004 óta először bukkant fel Japánban a H5N1 vírus. A szigetországban eddig egyetlen ember sem halt meg madárinfluenzában.

2003 decembere óta világszerte 164 ember életét oltotta ki a H5N1 vírus.

Legolvasottabb cikkeink