• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Politikai délibáb

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI

Brit orvosok szerint "politikai délibáb" az ingyenes állami egészségügy.


Ma már nem több "politikai délibábnál" a brit egészségügy ingyenességének hirdetése, mivel a betegek mind több esetben kényszerülnek fizetős ellátások igénybe vételére a magánszektorban, ugyanis a pénzhiánytól és adósságoktól gyötört állami egészségügyi szolgálat (NHS) szolgáltatásai egyre "lyukasabbak", áll az Orvosok a reformért nevű brit orvosi kampányszervezet hétfőn kiadott jelentésében.

Az ezer NHS-orvost számláló, a költségvetésből fedezett egészségügy-finanszírozást régóta ostorozó szakmai szervezet szerint a hosszú várólisták és a területenként erősen eltérő színvonalú állami ellátás miatt a betegek egyre inkább hajlanak arra, hogy bizonyos ráfizetéssel kiegészítő egészségügyi szolgáltatásokat vásároljanak a magánszektorban, főleg a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésében, "mind kifinomultabb megközelítéssel" vegyítve az állami és a magánellátást.

A jelentés szerint "tudomásul nem vétel helyett fel kell ismerni", hogy a fizetős szolgáltatások igénybevétele terjedőben van.
A csoport szerint közkeletű tétel, hogy a brit egészségügyi ellátás a szolgáltatásnyújtó pontokon ingyenes, ez azonban "inkább politikai délibáb, semmint mindennapi realitás".
A jelentés szerint itt az ideje a nyílt vitának az egészségügy jövőbeni finanszírozásáról.

A brit egészségügyi minisztérium ezt azonnal elvetette. A tárca nyilatkozata szerint a kormány "soha nem módosít az NHS alapelvein - azon, hogy annak szolgáltatásai egyetemesek, adóból finanszírozottak és (az igénybevevők számára) ingyenesek". A minisztérium szóvivője hozzátette: a betegeknek mindig is lehetőségük volt arra, hogy fizessenek a magánellátásért, ha úgy látják jónak, de az NHS-t nem szabad fizetőssé tenni.

A második világháború utáni munkáspárti kormányok által életre hívott NHS minden szolgáltatása térítésmentes és állampolgári jogon mindenkinek jár; működését a kormány az adóbevételekből fedezi. A múlt pénzügyi év költségvetésébe a jelenlegi munkáspárti kormány csaknem 80 milliárd font (30 ezer milliárd forint) rekord kiadást állított be az állami egészségügy központi finanszírozására, vagyis jóval több mint kétszeresét a Labour hatalomra kerülésének évében - 1997-ben - kiutalt 34,7 milliárd fontnak, számos NHS-körzet mégis súlyos és krónikus finanszírozási gondokkal küszködik.

Rendszeresek a hírek a következő pénzügyi évre halasztott kezelésekről és műtétekről, sok állami kórházból pedig százával bocsátják el a szakszemélyzetet, jóllehet a kormány adatai szerint minden eddiginél többen dolgoznak az NHS ellátórendszerében.
Az Orvosok a reformért már tavaly nyílt levelet intézett Tony Blair kormányfőhöz és a három legnagyobb parlamenti párthoz, leszögezve: a kizárólag adókból finanszírozott állami egészségügy szükségszerűen kudarcra van ítélve, és a jelenlegi rendszer fenntartása elkerülhetetlenül egyes szolgáltatások "kiporciózásához", illetve még nagyobb deficitekhez vezet.

A csoport szerint az alternatív pénzforrások közé tartozhat, hogy egyes szolgáltatásokért a pácienseknek fizetniük kellene, vagy az egész rendszert biztosításalapúvá kellene átalakítani.
A Health Service című brit orvosi szaklap múlt havi felmérése szerint az NHS területi egységeinek csaknem háromnegyede kényszerül most már az ellátási szolgáltatások korlátozására a súlyos finanszírozási válság miatt. A felmérés szerint az aktív ellátó kórházakat működtető területi NHS-trösztök 61 százaléka osztályokat is bezár finanszírozás hiányában, és a területi igazgatók 70 százaléka szerint a betegellátás közvetlenül meg fogja sínyleni a hiánycsökkentési célú pénzügyi döntéseket.
A területi NHS-igazgatóságok csaknem fele közölte, hogy elbocsátásokat tervez, vagy már végre is hajtott létszámleépítéseket az idén.

Legolvasottabb cikkeink