• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

22 gyerek van kórházban koronavírus miatt

Lapszemle 2022.08.13 Forrás: Index
22 gyerek van kórházban koronavírus miatt

A tanévkezdés újra az esetszámok növekedéséhez fog vezetni, ezért érdemes minél hamarabb immunizálni a gyereket, főleg a veszélyeztetetteket.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közlése szerint jelenleg 22 gyermeket ápolnak kórházban, és 1500 felnőttet, akiknél a koronavírus-fertőzést igazolták. A hatóság válaszáig a szakértők elmondták, ahogy korábban is, nem biztos, hogy a vírus lefolyásának súlyosságát jelzi, minden olyan felnőtt vagy gyerek bekerül a statisztikába, akiket valamilyen krónikus vagy egyéb súlyos betegség miatt kezelnek az intézményben, és kimutatták nála a fertőzést. Az elmúlt hetekben két gyereket majomhimlővel regisztráltak Európában, világszerte már 80-at. Gyermekorvost, virológust és szakgyógyszerészt kérdeztünk, mi áll a számok mögött, veti fel az Index.

Dr. Bense Tamás esztergomi gyermekorvos tapasztalatai szerint most a nyár eleji nyugalmas szakaszhoz képest az elmúlt hetekben látványosan emelkedett a koronavírusra jellemző tünetekkel érkezők száma napi 2-4 esetre a praxisában, bár a gyerekeknél 90 százalékban enyhébb lefolyású, 5-6 nap alatt megnyugvó folyamat.

A tünetek között jellemző a három napig tartó nem magas láz, erős torokfájás, szédülés, hasfájás, gyengeség, hányinger. Ha ilyen panaszokat tapasztal valaki, akkor érdemes mihamarabb tesztelni. Az első 48 óra után érdemes gyorstesztet csinálni, mert ennél korábban álnegatív eredményt kaphatunk. Pozitív eredmény esetén most egy láz-köhögés csillapítást célzó gyógyszeres terápián kívül nem kíván nagyobb kezelést a betegség – részletezte a doktor, aki emellett azt tanácsolja, hogy vitamindús, könnyű ételt adjunk a betegnek, akit érdemes egy hétig izolálni. „Amennyiben három-négy nap alatt nem mutat látványos javulást a gyermek állapota, nem múlik a hasmenése, köhögése, folyadékot nem fogad, kórházi kezelés jön szóba, a kiszáradás veszélye miatt infúziós terápiát igényel” – mondta el Bense Tamás, aki emiatt is javasolja a gyerekek oltását, valamint mert sok szövődmény is felléphet, főleg a rossz immunitású gyakran betegeskedőknél, illetve a rizikócsoportba tartozó asztmás, cukros vagy egyéb krónikus betegeknél, ami a szívet, tüdőt, idegrendszert is érintheti. Jelenleg csak a kórházi oltópontokon adják be a 18 év alattiak vakcináját, de az orvos szerint szeptembertől visszaállhat a régi protokoll.

A tanévkezdés újra az esetszámok növekedéséhez fog vezetni, ezért érdemes minél hamarabb immunizálni a gyereket, főleg a veszélyeztetetteket – emelte ki a gyermekorvos, aki azt tanácsolja a szülőknek, hogy ne várjanak az ősszel érkező új oltóanyagra, esetleg majd azt ismétlő oltásként alkalmazzák, ha megvan az alapimmunizálás. A maszkviselést már most javasolja a szakorvos a rizikócsoportba tartozóknál, ha nagyobb közösségbe mennek. 

További részletek az Index cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink