• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

2,5 milliárdot vennének el a háziorvosi keretből

Lapszemle 2018.08.18 Forrás: 168 Óra Szerző:
2,5 milliárdot vennének el a háziorvosi keretből

Úgy csoportosítanák át a forrásokat, hogy 1,25-1,25 milliárd pluszt a gyermekellátásra és betegszállításra fordítanának.

Drámai helyzetben van az alapellátás. Ennek ellenére az Emmi ebből a kasszából szüntetné meg a betegszállításban kialakult forráshiányt és a gyermekellátás költségeinek alultervezettségét - írja a 168óra.hu.

Kétnapos véleményezési határidővel jelent meg a kormány honlapján az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) „A egészségügyi szolgáltatások finanszírozásának és az egészségügyben dolgozók bérnövelésének a szabályairól szóló” rendelettervezete, amely egészen meghökkentő költségvetési átcsoportosítási javaslattal áll elő.

A tegnap éjfélkor lejárt társadalmi egyeztetési határidő persze önmagában is megkérdőjelezhetővé teszi a kormányzati felkészülést az egészségügyi költségvetési kérdésekben, ám a megoldási javaslat túlmutat a kapkodáson. Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy az Orbán-kormány nem építette be sem az egészségügyieknek megígért emelés összegét, sem pedig a gyermekellátásban szükséges összeget a betegellátás finanszírozását érintő költségvetési keretbe.

Most tehát az egyik ellátási formából helyezi át a szükséges fedezetet a másikba, miközben a kormány pluszforrást még a bajba jutott betegellátási területeknek sem szán. Az előterjesztés szerint ráadásul az Emmi, azaz Kásler Miklós erőforrás miniszter szeptember elsejei határidővel úgy csoportosítaná át a tárcához tartozó költségvetési forrásokat, hogy a „Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jogcím előirányzata terhére” 2,5 milliárd forintot elvonjon az alapellátási kasszából.

Az előterjesztés hatásvizsgálati lapja szerint persze „az átcsoportosítást követően fennmaradó előirányzat, az időarányos felhasználást figyelembe véve biztosítja a további működést”.

A pénz az előterjesztés alapján megfelezve, két területre kerülne:

·         1 milliárd 250 millió forint az „Összevont szakellátás jogcím javára a gyermekellátás szorzójának 10 százalékkal történő megemelése érdekében szükséges forrás biztosításához”

·         a másik 1 milliárd 250 millió forint pedig a „Betegszállítás és orvosi rendelvényű halottszállítás jogcím javára, az ezen a területen kialakult forráshiány enyhítése érdekében” lenne elosztva.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink