• Pollen
  • A megelőző kezelések csökkentik az allergiás tüneteket

   A megelőző kezelések csökkentik az allergiás tüneteket

  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

 • utazás
  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

  • Csupán a négy F-et kell betartanunk

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

9002 orvos mehetett külföldre 14 év alatt

Lapszemle Forrás: Vasárnapi Hírek Szerző:

Az elvándorlás okai között nem csak az alacsony bérek szerepelnek. A megfelelő munkakörülmények is hiányoznak.

Kilencezer-kettő. Összesen ennyi orvos kérte 2004 és 2018 márciusa között az úgynevezett „jóhírnév-igazolást" a Magyar Orvosi Kamarától (MOK) – értesült a Vasárnapi Hírek. Ezt akkor igénylik a szakemberek, ha külföldön szeretnének munkát vállalni. A bontás szerint 5394 szakorvos és 3608 szakképesítéssel még nem rendelkező rezidens kérte a szükséges dokumentumot.

A megismert kamarai adatok szerint a kivándorolt orvosok közül a legtöbben a fog- és szájbetegségek ellátói voltak, nem kevesebb mint 612-en, de magas volt a belgyógyászok (387) és az aneszteziológusok (357) száma is. Utóbbi azért is komoly probléma, mert ilyen szakemberek nélkül nem tudják műteni a betegeket.

Előfordulhat, hogy nem hagyták el mind a kilencezren végleg az országot; van, aki csak hétvégékre jár egy másik országba ügyelni, vagy néhány hetet itthon dolgozik, majd vált. Azonban akárhogy is nézzük, ez a több ezer orvos igenis hiányzik a hazai betegellátási rendszerből. Ha például nem egyetlen radiológus jutna egy ügyeletre közel száz betegre a Honvédkórházban, akkor előfordulhat, hogy nem kellene öt órát várni egy röntgenre.

Az elvándorlás okai között nem csak az alacsony bérek szerepelnek. A megfelelő munkakörülmények is hiányoznak, és gyakran úgynevezett orvosbárók, vagyis az osztályvezető főorvosok lehetetlenítik el fiatal kollégáik mindennapjait.

Az ÁEEK tájékoztatója alapján a 2016-os és a 2017-es évhez képest az idén is hiányszakma például a gyermek- és ifjúságpszichiátria, a fül-orr-gége gyógyászat, az ortopédia és a traumatológia, és a pszichiátria is. Ebben a kontextusban pedig kifejezetten fájdalmas adat, hogy 146 pszichiáter, 121 ortopédiai és 85 traumatológiai szakvizsgával rendelkező orvos ment külföldre az elmúlt 14 évben. Mellettük távozott 198 csecsemő- és gyermekgyógyász, 159 radiológus, 78 bőrgyógyász.

Az adatok alapján látható az is, hogy 297 háziorvos kért jóhírnév-igazolást, miközben az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) szerint 308 tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen háziorvosi körzet van jelenleg az országban. Persze nem biztos, hogy az elvándorolt szakemberek épp ezeket a körzeteket tölthették volna fel, de legalább esélyt adhattak volna az ott élő betegek egy részének az állandó orvosi ellátásra.

Legolvasottabb cikkeink