• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A divatipar elvárásai okozta mentális zavarok

Lapszemle 2024.02.10 Forrás: MedicalOnline
A divatipar elvárásai okozta mentális zavarok

A divatmodellek körében a mentális egészségügyi kockázatot leginkább az evészavartünetek jelentik, amelyek veszélyesek lehetnek.

A divatmodellek a túlzottan karcsú testméretek elérésére irányuló fokozott nyomás következtében jelentős egészségügyi kockázatnak vannak kitéve. A mentális kockázatok között szerepel az alacsony önértékelés, a fokozott stressz által kiváltott szorongás, hangulatzavarok, insomnia vagy akár szerabúzus. Mindezeken felül a modellek leginkább az evészavarok és a testképzavarok szempontjából magas rizikójú csoport. Prevenciós stratégiák kidolgozása kulcsfontosságú ezen zavarok gyakoriságának csökkentése érdekében. A túlzott karcsúságideál normalizálása kiemelkedő népegészségügyi vonzattal bír, hiszen az általános népesség a modellkövetés során internalizálhatja az extrém alacsony testméretek fontosságát, írja a MedicalOnline

A divatipar állandó pszichoszociális nyomást helyez a különböző médiatartalmakat fogyasztó közönségre. Bizonyított, hogy a vékony modelleket bemutató divatanyagoknak történő kitettség fokozza a testi elégedetlenséget, és csökkenti az önbizalmat. Habár a divat iránt érdeklődő fiatal nőkre is nagy szociokulturális elvárások nehezednek, ez a hatás még fokozottabb azon egyének körében, akiknek valóban meg kell testesíteniük ezeket az ideálokat – a divatmodelleknél.

A divatmodellek körében a mentális egészségügyi kockázatot leginkább az evészavartünetek jelentik, amelyek rövid és hosszú távon is veszélyesek lehetnek.

A divatmodellek az evészavarok szempontjából fokozott kockázatnak kitett populációnak számítanak. A sokszor irreális elvárások, melyek a divatszakma egyéb szereplőitől (modellügynökök, divattervezők, stylistok stb.) érkeznek, túlzott nyomást helyeznek az amúgy is meglehetősen karcsú modellekre, és ezért sokszor egészségkárosító módszereket alkalmaznak a megfelelő méretkövetelmények elérése érdekében. A kezdeti kalóriamegvonás, diétázás, fokozott testedzés előkapuja lehet a szubklinikai vagy klinikai súlyosságú evészavaroknak.

Saját bevallásuk szerint még azok a modellek is szigorúbban ügyelnek evési és sportolási szokásaikra egy-egy jelentősebb munka vagy divatesemény előtt, akiknek genetikailag vékony testalkatuk van. Ezek a külső környezeti hatások az arra érzékeny egyének esetében könnyen előidézhetik valamilyen evészavar kialakulását.

További részletek a MedicalOnline-on

Legolvasottabb cikkeink