• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A képességek elvesztése, a kiszolgáltatottság vezet az eutanáziához

Lapszemle 2024.02.10 Forrás: hang.hu
A képességek elvesztése, a kiszolgáltatottság vezet az eutanáziához

„Groteszk, hogy egészséges emberek vitatkoznak arról, a halálos betegeknek mihez van joguk.”

– Nagyon bízik benne, hogy legkésőbb áprilisban döntés születhet a strasbourgi bíróságon – többek közt erről beszélt Tóth Balázs ügyvéd, az ALS nevű halálos betegségben szenvedő Karsai Dániel jogi csapatának tagja egy csütörtöki konferencián. Karsai az aktív eutanázia lehetőségéért küzd, emiatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordult, ahol tavaly novemberben meg is hallgatták őt. A csütörtöki eutanáziával kapcsolatos konferenciát a Momentum szervezte, és bár eredetileg maga Karsai is jelen lett volna, egészségügyi állapota miatt végül nem tudott elmenni, írja a hang.hu

Zeller Judit elmondta, a holland tapasztalatok szerint amikor valaki meghozza az eutanáziával kapcsolatos döntést, nem az egészségügyi ellátás miatt teszi ezt, hanem azért, mert elveszítik képességeiket, kiszolgáltatottak lesznek. Mint ismertette, ezzel kapcsolatban egy felmérés is készült Hollandiában az ALS betegek körében, ahol az érintettek egy része az asszisztált öngyilkosság mellett döntött, míg a másik csoport nem. Az eredmények szerint még azok is pozitívabban nyilatkoztak az ellátásról, akik az eutanázia lehetősége mellett döntöttek, vagyis őket nem ez, hanem individuális okok befolyásolták. Zeller Judit azt is leszögezte, ha szigorúan alapjogi szempontból nézzük, az sem lehet érv az eutanázia ellen, hogy az egészségügy rosszul működik.

Pogány Juditot annak apropóján hívták meg, hogy az Örkény Színház Isten című darabjában egy olyan idős nőt alakít, akinek bár sem fizikai, sem mentális problémája nincs, úgy dönt, hogy elege van az életből, szeretne meghalni, ám ezt nem engedélyezik neki, de ennek ellenére ő küzd azért, hogy joga lehessen ehhez. Mint elmondta, mikor ő maga először látta a darabot, nagyon nagy hatással volt rá, „minden porcikámmal az igen döntés mellett voltam”. A darab szünetében egyébként a közönséget is meg szokták szavaztatni arról, hogy engednék-e az abban szereplő nőnek az eutanáziát, és mindig az igenek szoktak nyerni. Később arról is beszélt, az, hogy Karsai Dániel nemzetközi párbeszédet indít a témáról, óriási történés, nem lehetünk elég hálásak neki, „ha már megtörtént vele ez a rettenetes eset”. többen fejeznék be életüket. – Az állam nem hivatkozhat arra, hogy rosszul működik, és ezért ő alapjogokat korlátoz – szögezte le.

További részletek a hang.hu-n. 

 

 

Legolvasottabb cikkeink