Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

A lépcsőre szorulnak a várakozó betegek

Lapszemle 2018.05.19 Forrás: bama.hu Szerző:
A lépcsőre szorulnak a várakozó betegek

Néha olyan nagy a zsúfoltság, hogy a vérvételre érkezők – köztük kismamák is – a lépcsőn ücsörögve várnak a sorukra.

Hatalmas a tumultus, főként a kora reggeli órákban a dr. Veress Endre utcai rendelőintézet laborjában. Néha olyan nagy a zsúfoltság, hogy a vérvételre érkezők – köztük kismamák is – a lépcsőn ücsörögve várják, hogy sorra kerüljenek. A nemrég megnyílt kertvárosi rendelőintézetben is a hosszas várakozási időre panaszkodnak – többen az előjegyzéses rendszer bevezetését látnák célravezetőnek - írta a bama.hu.

Az Egyesített Egészségügyi Intézmény (EEI) négy telephelyén van lehetőség vérvételre. Naponta átlagosan 550–600 minta érkezik a központi laboratóriumba, azaz ennyi a vérvételek száma egy nap – nyilatkozta a bama.hu portáljának Mácsainé Németh Erzsébet, az EEI vezetője. A páciensek nagyjából fele a dr. Veress Endre utcai rendelőben kéri a laborvizsgálatot. A legnagyobb tumultus reggel 7 és 9 óra között a jellemző, ezért érdemesebb 9 óra után érkezni.

Tervezik az időpontfoglalás bevezetését – ezzel azonban együtt jár, hogy a napi vérvételek számát maximalizálni kell a jelenleginél alacsonyabb szinten, ami azt is jelentené, hogy várólistára kerülnek a nem sürgős esetek. Az intézmény vezetője hozzátette, sajnos a vizsgálatok számára az EEI-nek nincs ráhatása, mivel azt legnagyobb számban a háziorvosok kérik – jellemzően műtét előtti vizsgálatokról van szó, amelyet a fekvőbeteg intézmények kérnek a háziorvosoktól.

Naponta átlagosan 250-en kérnek vérvételt a Veress utcában. A Lánc utcai telephelyen ez a szám napi 120 fő, a Csontváry utcában 90. A Rókus utcában, ahol heti két nap fogadják a pácienseket, alkalmanként átlag 40 mintavétel történik. A kistérségi laborjárat 20 embert lát el egy nap. A minimumfeltételek meghatározzák a mintavételenkénti szakdolgozói létszámot, amelyet megjelent beteglétszám alapján állapítanak meg. A Veress utcai központi laborban, ahol a mintafeldolgozás is történik, 14-en dolgoznak, közülük hárman veszik a vért. A Lánc utcában 3 szakdolgozóból ketten, a Csontváry utcában a kettőből egy ember végzi a mintavételt. A Rókus utcai labor és a kistérségi járat is egy-egy fős.

Legolvasottabb cikkeink