• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A maszk csak félmegoldás légszennyezettség esetén

Lapszemle 2019.02.22 Forrás: hirado.hu
A maszk csak félmegoldás légszennyezettség esetén

Az oldott gázok egyáltalán nem látszanak, és ezek sokkal mélyebbre, a légutakba és a tüdőbe is bekerülhetnek.

A szálló por koncentrációja jelenti a legnagyobb veszélyt, az apró, szabad szemmel nem látható mikrorészecskék a szénalapú üzemanyagok égetésével keletkezik a légszennyezettség, amellyel összefügg a légúti allergiák számának világszerte tapasztalt megnövekedése. A légszennyezettség a világon hétmillió ember halálát okozza minden évben a hirado.hu szerint. 

A szállópor-részecskék mélyen a tüdőbe hatolnak, de a véráramban és az agyunkban is ott vannak. Légzési nehézségeket, szívbetegségeket és rákot okozhatnak, de sok tudós szerint a demenciáért is felelősek.

Az apróbb szemcséken és részecskéken kívül sokféle oldott gáz is jelen van a levegőben – mondta el Hidvégi Edit tüdőgyógyász a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A részecskéket és a szemcséket adott esetben az orr szőre feltartja és megakadályozza, hogy mélyebbre kerüljenek a szervezetben. A részecskék az orr nyálkahártyáján maradnak, amelyeket akár orrfújásnál láthatunk is – magyarázta.

Az oldott gázok ugyanakkor egyáltalán nem látszanak, és ezek sokkal mélyebbre, a légutakba és a tüdőbe is bekerülhetnek – hívta fel a tüdőgyógyász. Az oldott gázok fulladást idézhetnek elő a szervezetben. Különösen azokra veszélyes, akiknek már eleve rosszabb vagy gyengébb a tüdeje. Ilyenek lehetnek az asztmás vagy a krónikus légúti gyulladásban szenvedő betegek, de nehéz helyzetben vannak azok is, akik dohányoznak – sorolta.

Felhívta a figyelmet azokra a betegekre, akik például náthásak és nehezen kapnak levegőt az orron keresztül. Ilyenkor ezért gyakran szájon át lélegeznek, és így a káros anyagok bejutnak a szervezetbe, ezzel fokozva az alsóbb légúti megbetegedések lehetőségét. Sokan hordanak maszkot, ha utcára mennek, de ez félmegoldás, hiszen csak a nagyobb részecskéket fogja fel, a kisebbeket már nem – hangsúlyozta.

Erős légszennyezés esetén sokan otthon maradnak, ám egy lakás szellőztetésénél is bekerülhetnek a káros anyagok az otthonunkba. Elmondta, jól kell megválasztani a szellőztetés idejét. A déli órákban ajánlott, mivel ilyenkor már vége a reggeli csúcsforgalomnak, a délutáni pedig még nem kezdődött el, de az éjszakai levegőztetés is kiváló lehet ebből a szempontból – jelentette ki. Hozzátette, pozitív a szél hatása is, hiszen az kifújja a levegőből ezeket a szemcséket.

Ajánlott antioxidánsok szedése, sok gyümölcs és zöldség fogyasztása, és ha már jó a levegő, akkor a teljes lakás átszellőztetése.

Legolvasottabb cikkeink