• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A mindenmentes étrendek hátrányai

Lapszemle Forrás: mno.hu

Nem biztos, hogy jót tesz a gyerekek fizikai fejlődésének, ha a szülők meggyőződése miatt ők sem kapnak tejet vagy húst.

Az utóbbi időben egyre divatosabbak a különböző diéták, speciális étrendek, már szinte minden étterem és cukrászda kínál tej-, tojás- és cukormentes termékeket, de a gluténmentes ételek is egyre felkapottabbak. A mindenmentes ételek időszakát éljük, amikor sokan „büszkélkedhetnek" legalább egyfajta allergiával, ételintoleranciával, esetleg pluszkilókkal. Ezekre pedig jó megoldásnak tűnhet egy-egy szigorúbb étrend. Kérdés, hogy az európai embernek ez a New Age vonal valójában mennyire egészséges, és miképpen hat például a gyermekek fizikai fejlődésére, ha a szülők meggyőződése miatt ők sem kapnak tejet vagy húst – olvasható az mno.hu portálján.

Erdélyi-Sipos Alíz dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára kiemelte: azok, akik a vegán vagy paleoétrendre való áttérés előtt nem táplálkoztak megfelelően és egészségesen, biztos hogy pozitív változásokat tapasztalnak, ha bármelyiket elkezdik. A paleoétrend esetében például jóval több zöldséget és gyümölcsöt kezdenek fogyasztani, elhagyják a késztermékeket, amelyekben hozzáadott cukor vagy több só van. Ám hosszú távon korántsem biztos, hogy a szervezetük ezekkel az étrendekkel jár a legjobban.

A szakember szerint ugyanis mindkét étrendre igaz, hogy számos olyan tiltást tartalmaz, ami az egészséges táplálkozás szempontjából felesleges, hosszú távon pedig káros következményei is lehetnek. A paleónál például a tej, tejtermékek tiltása ilyen: azért problematikus, mert számos olyan értékes vitamin és ásványi anyag esik ki a táplálkozásból, ami fontos volna a gyerekek és a felnőttek számára is. Ezekből szívódik fel például a legeredményesebben a kalcium, amire a csontrendszerünknek elengedhetetlenül szüksége van.

A különböző probiotikumok, amelyek a savanyított tejtermékekben találhatók, fontos szerepet játszanak a bél- és az immunrendszer megfelelő működésében is. Ha valaki a paleoétrendet követi, ezekről mind le kell hogy mondjon, ezzel pedig szükségtelenül szűkül a fogyasztható és egészséges termékek köre – mondta a dietetikus.

További részletek a portálon!

Legolvasottabb cikkeink