Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Aggódnak a transzplantációs klinikán

Lapszemle 2018.05.11 Forrás: hvg.hu Szerző:
Aggódnak a transzplantációs klinikán

A kórházi fertőzések a kórházak velejárói, nincs ettől mentes intézmény tőlünk nyugatabbra se.

Kétségbeesett betegek panaszai jutottak el a hvg.hu-hoz a transzplantációs klinikáról. Sokan kórházi fertőzésektől félnek, és állítják, hogy az intézmény alaposabb takarításával megelőzhető lenne számos megbetegedés. Megkerestük a kórházat, és az illetékesek igyekeztek is megnyugtatni mindenkit, hogy baj egy szál se. Beszámolójuk hitelességét nem növeli a transzparencia hiánya, illetve a törvények meg a valóság közti különbségek - írta a hvg.hu.

Az egyértelmű, hogy a transzplantációs betegek esetében a csíramentes környezet és a tisztaság a szó szoros értelmében élet-halál kérdése. Az új vesével vagy májjal lábadozók immunszupresszív gyógyszereket kapnak, hogy a szervezetük ne lökje ki az új szervet. Ezeket a gyógyszereket életük végéig kell szedniük. Immunrendszer híján persze minden fertőzésveszély különösen nagy ellenség nekik. Ezért is fontos, hogy tisztaság legyen körülöttük. A fertőzések akár halálos végkimenetelűek is lehetnek. Ha pedig antibiotikumkúrára szorulnak, hogy legyőzzék a fertőzést, az immunrendszert legyengítő gyógyszerekből is kevesebbet szedhetnek csak, hogy a szervezetre hasson az antibiotikum – ez értelemszerűen megnöveli az új szerv kilökődésének a veszélyét.

Megkérdezték természetesen a klinikát is, de a kórház szerint nincsen probléma. "A Transzplantációs és Sebészeti Klinikán sem a húgyúti, sem a székletfertőzéses, sem egyéb más szezonális megbetegedések előfordulása nem gyakoribb az ilyenkor szokásosnál. A klinikán a szakmai szabályok betartása mellett, az ISO 9001-es minőségbiztosításnak megfelelően valósul meg a kórházi higiéné, a takarítás és az esetleges fertőzések megelőzése. Az intézmény takarítását 2015 szeptembere óta ugyanaz a közbeszerzésen kiválasztott cég végzi, a munka napi szintű ellenőrzését pedig minden részlegen a részlegvezető főnővér látja el a kórházi higiénikussal és a takarítók vezetőjével." A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink