• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Apáról fiúra szállt az orvosi hivatás

Lapszemle Forrás: Zalai Hírlap

Volt előnye, de hátránya is annak, hogy azt a hivatást folytatom, ami apáról fiúra öröklődött a családunkban.

Dr. Venczel István, a Magyar Orvosi Kamara Szent Kozma – Szent Damján díjának egyik kitüntetettje a Zala Megyei Hírlapnak adott interjúban elmondta, bár a sorsa eleve elrendeltetett azzal, hogy beleszületett a többgenerációs orvosdinasztiába, azért mégsem volt annyira egyértelmű, hogy ezt a pályát folytatja. Érdekes volt az édesapja reakciója a történtekre. Ahogy bejelentette, hogy mégis orvosi pályára menne, próbálta róla lebeszélni. Azzal érvelt, hogy ez egy nagyon nehéz, fárasztó és felelősségteljes hivatás, ráadásul az orvosnak se éjjele, se nappala. Miközben amíg a műszaki pálya volt a prioritás, azzal érvelt, ő nem élte volna túl a háborút, ha nem orvos.

– Ha így nézzük, megpróbált enyhe nyomást gyakorolni rám, de erőszakkal sosem terelt egyik irányba sem – sorolta tovább Venczel István. – Az viszont egyértelműen családi örökség, hogy háziorvos lett belőlem. Már az ükapám is ezzel foglalkozott, és utána mindenki más is. Dr. Venczel István büszke arra az orvosdinasztiára, aminek ő is részese lett. Mindezt azzal is jelzi, hogy a rendelőjében külön sarkot alakított ki a családtagjai által annak idején használt orvosi eszközöknek, valamint az orvosi diplomákat is őrzi, bekeretezve.

– Egyedül az ükapám diplomája nincs meg, de ő valamikor az 1800-as évek közepén kapta, ezért érthető, hogy az időközben valahogyan elkeveredett. Ő még Bécsben kapta a diplomáját, akárcsak a dédapám. A nagyapám Budapestre járt egyetemre, míg az édesapám Pécsre, akárcsak én. Az ükapám kivételével valamennyien Csesztregen dolgoztak, dolgozunk, ugyanabban a feladatkörben.

Dr. Venczel István nem titkolja, az orvosgeneráció vele megszakadt. Bár a fia is megpróbálkozott ezzel a hivatással – a doktor úgy fogalmaz: becsületből – ám kiderült, az nem neki való.
– Belőle nem lett volna jó háziorvos, mert ő inkább egy meditatív, gondolkodó típus – mutat rá. – Maximum nagyon jó genetikus vált volna belőle, hiszen ott van lehetőség mikroszkopizálni, képeket összerakni, az egy ilyen hivatás. Az orvosi pálya többi része azonban nem ilyen. Többnyire nagyon gyorsan kell kemény és nehéz dolgokról dönteni. Vannak napok, amikor 150 beteget látunk el, s a legutolsónak sorra kerülő esetében is topon kell lenni. Ezért mindig azt mondtam neki: nem kell orvosnak lennie azért, mert a felmenői azok voltak.

Legolvasottabb cikkeink