Weborvos.hu
 • Pollen
  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

  • Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

   Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Az endoszkópos ultrahang pontosabb kórképért

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu Szerző:
Az endoszkópos ultrahang pontosabb kórképért

Aki ilyen modern eljárásokat nem akar vagy nem tud biztosítani, az lemarad a világ szakmai versenyében.

Emésztőszervi tudományokkal foglalkozó nemzetközi konferenciát rendeztek a napokban Budapesten. A szimpózium társelnöke dr. Rácz István professzor, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, tudományos igazgatóhelyettese volt, aki erről az orvosi területről a kisalföld.hu-nak beszélt.

A hajlékony, hagyományos endoszkópokkal az emésztőrendszerbe vezetett vizsgálófej segítségével az eddigieknél lényegesen precízebb diagnózist lehet felállítani. Sok esetben pontosabbat, mint az MRI, a CT és a hasi ultrahang által alkotott kép. A vizsgálatot endoszkópos orvosok, gasztroenterológusok végzik. Hazánk kórházaiban összesen 12–14 munkaállomáson áll rendelkezésre a készülék. Győr élen jár, már több éve alkalmazzák ezt a bonyolult eljárást. A vizsgálathoz szükséges szakképesítést városunkban elsőként dr. Dancs Nóra főorvos szerezte meg.

A győri gasztroenterológián évente 150 endoszkópos ultrahangvizsgálatot végeznek, ami az 5000 beavatkozás töredéke csupán. Egy nagyon időigényes, szofisztikált, milliós költségű és a betegeket is jobban megterhelő vizsgálatról van szó. Több mint fél órán át tarthat az altatásban végzett, egyébként fájdalommentes teljes feltérképezés. Leginkább a hasnyálmirigy rejtett gyulladásainak, cisztáinak és daganatainak pontos diagnosztikájában jut fontos szerep az endoszkópos tükrözésnek, másrészt a gyomor nyálkahártya alatti daganatainak szövettani feltérképezésében, harmadrészt a tüdő- és hörgőtumorok esetleges áttétét lehet így vizsgálni. Sajnos itt már elsősorban a daganatok pontos diagnosztikájáról esik szó, de egy magas szintű kivizsgálás részeként az orvosok megalapozottabb döntéseket hozhatnak.

– A társadalombiztosítás ezt az eljárást egyelőre mégsem finanszírozza megfelelően, mint annyi más, modern, de költséges eljárást sem Magyarországon. Pedig az endoszkópos ultrahang költségmegtakarítással is járhat. A teljes cikk

Legolvasottabb cikkeink