• Pollen
  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

  • Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

   Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

 • utazás
  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

 • napártalom
  • Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

   Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

  • Nagyon erős UV-sugárzásra figyelmeztetnek

   Nagyon erős UV-sugárzásra figyelmeztetnek

  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az endoszkópos ultrahang pontosabb kórképért

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu Szerző:
Az endoszkópos ultrahang pontosabb kórképért

Aki ilyen modern eljárásokat nem akar vagy nem tud biztosítani, az lemarad a világ szakmai versenyében.

Emésztőszervi tudományokkal foglalkozó nemzetközi konferenciát rendeztek a napokban Budapesten. A szimpózium társelnöke dr. Rácz István professzor, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, tudományos igazgatóhelyettese volt, aki erről az orvosi területről a kisalföld.hu-nak beszélt.

A hajlékony, hagyományos endoszkópokkal az emésztőrendszerbe vezetett vizsgálófej segítségével az eddigieknél lényegesen precízebb diagnózist lehet felállítani. Sok esetben pontosabbat, mint az MRI, a CT és a hasi ultrahang által alkotott kép. A vizsgálatot endoszkópos orvosok, gasztroenterológusok végzik. Hazánk kórházaiban összesen 12–14 munkaállomáson áll rendelkezésre a készülék. Győr élen jár, már több éve alkalmazzák ezt a bonyolult eljárást. A vizsgálathoz szükséges szakképesítést városunkban elsőként dr. Dancs Nóra főorvos szerezte meg.

A győri gasztroenterológián évente 150 endoszkópos ultrahangvizsgálatot végeznek, ami az 5000 beavatkozás töredéke csupán. Egy nagyon időigényes, szofisztikált, milliós költségű és a betegeket is jobban megterhelő vizsgálatról van szó. Több mint fél órán át tarthat az altatásban végzett, egyébként fájdalommentes teljes feltérképezés. Leginkább a hasnyálmirigy rejtett gyulladásainak, cisztáinak és daganatainak pontos diagnosztikájában jut fontos szerep az endoszkópos tükrözésnek, másrészt a gyomor nyálkahártya alatti daganatainak szövettani feltérképezésében, harmadrészt a tüdő- és hörgőtumorok esetleges áttétét lehet így vizsgálni. Sajnos itt már elsősorban a daganatok pontos diagnosztikájáról esik szó, de egy magas szintű kivizsgálás részeként az orvosok megalapozottabb döntéseket hozhatnak.

– A társadalombiztosítás ezt az eljárást egyelőre mégsem finanszírozza megfelelően, mint annyi más, modern, de költséges eljárást sem Magyarországon. Pedig az endoszkópos ultrahang költségmegtakarítással is járhat. A teljes cikk

Legolvasottabb cikkeink