• Ónodi-Szűcs
  • A labda az államtitkárnál volt

   A labda az államtitkárnál volt

  • Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

   Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

  • Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

   Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

 • költségvetés
  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

  • Százmilliót vonnának el a kórházaktól

   Százmilliót vonnának el a kórházaktól

 • bérrendezés
  • KSH: kétszámjegyű növekedés az átlagkeresetben

   KSH: kétszámjegyű növekedés az átlagkeresetben

  • Jelentősen nőttek az egészségügyi fizetések

   Jelentősen nőttek az egészségügyi fizetések

  • Ápolói fizetések - a régióban sereghajtók vagyunk

   Ápolói fizetések - a régióban sereghajtók vagyunk

Bármelyikünk áldozattá válhat

Lapszemle 2017.04.15 08:53 Forrás: teol.hu
Bármelyikünk áldozattá válhat

A számítógépes játékokkal ellentétben a valóságban nincs új lehetőség az életre.

Drámai jelenetek zajlottak szerdán a simontornyai művelődési ház előtt. A zömében középiskolásokból álló tömeg egy baleset szimulációja során lehetett szemtanúja annak, milyen következményekkel járhat a felelőtlenség, és miként történik a mentés – írja a teol.hu.

„Mit tettem? Miért tettem?" – hangzott fel a hangszórókból a művelődési ház előtt. Az ott összegyűlt középiskolások számára előbb csak a hangjátékból bontakozott ki a bemutató története: hajnalban fiatalok indultak haza egy szórakozóhelyről. Ketten beültek egy olyan társuk mellé, aki alkoholt és drogot is fogyasztott, mielőtt volán mögé ült, míg mások inkább a józan sofőrt választották. Ezzel egy időben egy házaspár, és velük egy harmadik személy indult útnak. A járművet vezető férfi azonban rosszul lett, megállt. Felesége segítette ki az autóból, az út szélén leültette és mentőt hívott hozzá. A nő és a mentésirányító párbeszédéből kiderült, hogy a tünetek stroke-ra utaltak. Ám a beszélgetést hirtelen éles fékcsikorgás és hatalmas csattanás szakította félbe.

Ekkor elhúzták a roncsokat addig takaró ponyvákat, és a fiatalok szeme elé tárult a baleset megrázó helyszíne. Felborult motoros, egymásba rohant autók, beszorult sérült, a földön mozdulatlanul, vérben fekvő test, jajveszékelés.

A baleseti szimulációt megelőzően Regős Renáta megyei vezető mentőtiszt, dr. Benczúr Béla, a Tolna Megyei Balassa János Kórház kardiológus főorvosa és dr. Tusa Csaba, a kórház neurológus szakorvosa tartott előadást a stroke-ról, annak tüneteiről, illetve arról, mi a teendő, ha valakinél ezek jelentkeznek.

A kezdeményezés ötletgazdái, Bóta Gyula, Fárbás Csaba és Jantner Attila elmondták, minél több fiatal figyelmét szeretnék felhívni a drog- és az alkoholfogyasztás veszélyeire. Ennek hatásos eszköze a sokkolás, hiszen a számítógépes játékokkal ellentétben a valóságban nincs új lehetőség az életre. Céljuk megvalósulni látszik, hiszen egy éve Szekszárdon volt az első bemutató, aztán Dombóvár, Paks és Tamási következett, utánuk Simontornya volt az ötödik helyszín. Eddig mintegy ötezer fiatal látta a bemutatót, és egyre több helyre hívják.

Hamarosan Bonyhádon, Bátaszéken, valamint Mohácson, Szigetváron, Pécsen és Egerben is látható lesz. A bemutatóról oktatófilm is készült, így még szélesebb körben tud ez a fontos üzenet eljutni a fiatalokhoz.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink