• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

   Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

  • Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

   Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

  • Ónodi-Szűcs Zoltán néhány aktuális problémáról

   Ónodi-Szűcs Zoltán néhány aktuális problémáról

 • költségvetés
  • A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

   A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

 • EESZT
  • Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

   Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

  • Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

   Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

  • EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

   EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

Bármelyikünk áldozattá válhat

Lapszemle 2017.04.15 08:53 Forrás: teol.hu
Bármelyikünk áldozattá válhat

A számítógépes játékokkal ellentétben a valóságban nincs új lehetőség az életre.

Drámai jelenetek zajlottak szerdán a simontornyai művelődési ház előtt. A zömében középiskolásokból álló tömeg egy baleset szimulációja során lehetett szemtanúja annak, milyen következményekkel járhat a felelőtlenség, és miként történik a mentés – írja a teol.hu.

„Mit tettem? Miért tettem?" – hangzott fel a hangszórókból a művelődési ház előtt. Az ott összegyűlt középiskolások számára előbb csak a hangjátékból bontakozott ki a bemutató története: hajnalban fiatalok indultak haza egy szórakozóhelyről. Ketten beültek egy olyan társuk mellé, aki alkoholt és drogot is fogyasztott, mielőtt volán mögé ült, míg mások inkább a józan sofőrt választották. Ezzel egy időben egy házaspár, és velük egy harmadik személy indult útnak. A járművet vezető férfi azonban rosszul lett, megállt. Felesége segítette ki az autóból, az út szélén leültette és mentőt hívott hozzá. A nő és a mentésirányító párbeszédéből kiderült, hogy a tünetek stroke-ra utaltak. Ám a beszélgetést hirtelen éles fékcsikorgás és hatalmas csattanás szakította félbe.

Ekkor elhúzták a roncsokat addig takaró ponyvákat, és a fiatalok szeme elé tárult a baleset megrázó helyszíne. Felborult motoros, egymásba rohant autók, beszorult sérült, a földön mozdulatlanul, vérben fekvő test, jajveszékelés.

A baleseti szimulációt megelőzően Regős Renáta megyei vezető mentőtiszt, dr. Benczúr Béla, a Tolna Megyei Balassa János Kórház kardiológus főorvosa és dr. Tusa Csaba, a kórház neurológus szakorvosa tartott előadást a stroke-ról, annak tüneteiről, illetve arról, mi a teendő, ha valakinél ezek jelentkeznek.

A kezdeményezés ötletgazdái, Bóta Gyula, Fárbás Csaba és Jantner Attila elmondták, minél több fiatal figyelmét szeretnék felhívni a drog- és az alkoholfogyasztás veszélyeire. Ennek hatásos eszköze a sokkolás, hiszen a számítógépes játékokkal ellentétben a valóságban nincs új lehetőség az életre. Céljuk megvalósulni látszik, hiszen egy éve Szekszárdon volt az első bemutató, aztán Dombóvár, Paks és Tamási következett, utánuk Simontornya volt az ötödik helyszín. Eddig mintegy ötezer fiatal látta a bemutatót, és egyre több helyre hívják.

Hamarosan Bonyhádon, Bátaszéken, valamint Mohácson, Szigetváron, Pécsen és Egerben is látható lesz. A bemutatóról oktatófilm is készült, így még szélesebb körben tud ez a fontos üzenet eljutni a fiatalokhoz.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink