• Pollen
  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

  • Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

   Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

 • utazás
  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

  • Csupán a négy F-et kell betartanunk

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Bérversenyben a magánegészségügy és az állami

Lapszemle 2018.04.28 Forrás: portfolio.hu Szerző:
Bérversenyben a magánegészségügy és az állami

A magánszféra, amely korábban valamennyivel jobban tudott fizetni, most sokszor már a közszférával is versenyez.

A magánegészségügyi szolgáltatók piacán további koncentrációra számít az Affidea Magyarország vezérigazgatója, Leitner György, aki a Portfolio-nak adott interjújában a nemrégiben bejelentett felvásárlás hátteréről is beszélt.

- Egyértelműen tapasztalható a nagyobb szereplők előretörése és súlyának növekedése, mi pedig a továbbiakban is a piaci koncentráció növekedésére számítunk. Ugyancsak erre utal, hogy megjelentek a szektorban a stratégiai és a pénzügyi befektetők. Ezzel párhuzamosan - mérhetően és látványosan - növekszik az igény a minőségi magánegészségügyi szolgáltatásokra. Ez a két folyamat azt eredményezi, hogy nemcsak a piac mérete, vagyis a magánegészségügyi szolgáltatásokra költött összeg növekszik, hanem a piacon belül is lesz egyfajta eltolódás a nagyobb vállalatok felé. Azaz a nagyobb piaci szereplők egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a piacból - mondta el.

Elképesztő a bérnyomás a szektorban. 2010 óta látványosan emelkedik az egészségügyi dolgozók bére a közszférában mind az orvos, mind az asszisztens munkakörben. Ez abszolút kívánatos, hiszen mindannyian tudjuk, milyen alacsony szintről indultak a fizetések, de azt is látni kell, hogy ez rendkívül gyors növekedés: egyes dolgozók bére megtöbbszöröződött. A magánszféra, amely korábban valamennyivel jobban tudott fizetni, most azon kapja magát, hogy sokszor már a közszférával is versenyez a tiszta bérek tekintetében. Ez a nagy bérnyomás tehát egyértelműen az árrést szűkíti, ilyen értelemben érezhető egyfajta nyomás az árakon.

Azt is érdemes megjegyeznünk, hogy az orvosoknak nem csupán tisztességes fizetésre van szükségük, hanem modern infrastruktúrára és technológiára, folyamatos képzésekre és nemzetközi tapasztalatokra is annak érdekében, hogy jobban teljesíthessenek a szakterületükön. Az előbbiek pedig nehezen fellelhetők a magánszektorban - tette hozzá.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink