• Pollen
  • A megelőző kezelések csökkentik az allergiás tüneteket

   A megelőző kezelések csökkentik az allergiás tüneteket

  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

 • utazás
  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

  • Csupán a négy F-et kell betartanunk

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Csapatmunkával a pszichés betegségek ellen

Lapszemle Forrás: szon.hu Szerző:
Csapatmunkával a pszichés betegségek ellen

Pszichológusok, szakápolók, háziorvosok és neurológusok is részt vesznek a pszichiátriai konferencián.

Kilencedik alkalommal tartja meg Nemzeti Kongresszusát a Magyar Pszichiátriai Társaság január 24. és 27. között a Kölcsey Központban. Ez az első alkalom, hogy az eseményt Debrecenben rendezik. Ennek oka: a társaság fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a pszichiátriai ellátás hálózatban működik, amelyben a vidék egyenrangú partner a fővárossal. Dr. Purebl György, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke a Naplónak elmondta, az eseményt nagy érdeklődés övezi, több mint 1100 szakember regisztrált előzetesen Magyarországról és szomszédos országokból. A jelenlévők az előadások mellett workshopon is részt vehetnek, s ott megoszthatják egymással tapasztalataikat – írja a szon.hu portálja.

Dr. Purebl György kifejtette, a kongresszus fő témájának a fejlődést választották, mivel a pszichiátria tudománya jelentős fejlődésen megy keresztül. Új módszereket használnak a diagnózisok felállítására, nemcsak pszichológiai vizsgálatokat végeznek, hanem szorosan együttműködnek az orvoslás más területeivel. Vannak már eredmények is, Magyarországon az utóbbi időben az öngyilkosságok száma jelentősen csökkent.

Sok testi betegség is okozhat pszichiátriai tüneteket, és egy pszichiátriai betegnek is lehet testi kórja (ez közöttük gyakoribb is, mint az átlagnépességben), ezért fontos az orvoslás más ágaival való szoros kapcsolat, és a modern diagnosztikus eszközök elérhetősége. Emellett szükség lenne arra, hogy a nagyobb figyelmet, gondoskodást igénylő betegek tovább maradhassanak a kórházban. A pszichiátriai zavarok ráadásul már gyermekkorban elkezdődnek, még akkor is, ha csak később okoznak tüneteket.

Mindent meg kell tennünk azért, hogy már az első jeleket észrevegyük, és kezeljük; megelőzzük, hogy további problémák alakuljanak ki – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve: a gyerekkori ellátásnál nemcsak a pszichiátriai vagy a pszichológiai kezelésekre kell gondolni, ugyanis a gyermekek gyógyítása is csapatmunkában történik.

Legolvasottabb cikkeink