Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Csapatmunkával a pszichés betegségek ellen

Lapszemle Forrás: szon.hu Szerző:
Csapatmunkával a pszichés betegségek ellen

Pszichológusok, szakápolók, háziorvosok és neurológusok is részt vesznek a pszichiátriai konferencián.

Kilencedik alkalommal tartja meg Nemzeti Kongresszusát a Magyar Pszichiátriai Társaság január 24. és 27. között a Kölcsey Központban. Ez az első alkalom, hogy az eseményt Debrecenben rendezik. Ennek oka: a társaság fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a pszichiátriai ellátás hálózatban működik, amelyben a vidék egyenrangú partner a fővárossal. Dr. Purebl György, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke a Naplónak elmondta, az eseményt nagy érdeklődés övezi, több mint 1100 szakember regisztrált előzetesen Magyarországról és szomszédos országokból. A jelenlévők az előadások mellett workshopon is részt vehetnek, s ott megoszthatják egymással tapasztalataikat – írja a szon.hu portálja.

Dr. Purebl György kifejtette, a kongresszus fő témájának a fejlődést választották, mivel a pszichiátria tudománya jelentős fejlődésen megy keresztül. Új módszereket használnak a diagnózisok felállítására, nemcsak pszichológiai vizsgálatokat végeznek, hanem szorosan együttműködnek az orvoslás más területeivel. Vannak már eredmények is, Magyarországon az utóbbi időben az öngyilkosságok száma jelentősen csökkent.

Sok testi betegség is okozhat pszichiátriai tüneteket, és egy pszichiátriai betegnek is lehet testi kórja (ez közöttük gyakoribb is, mint az átlagnépességben), ezért fontos az orvoslás más ágaival való szoros kapcsolat, és a modern diagnosztikus eszközök elérhetősége. Emellett szükség lenne arra, hogy a nagyobb figyelmet, gondoskodást igénylő betegek tovább maradhassanak a kórházban. A pszichiátriai zavarok ráadásul már gyermekkorban elkezdődnek, még akkor is, ha csak később okoznak tüneteket.

Mindent meg kell tennünk azért, hogy már az első jeleket észrevegyük, és kezeljük; megelőzzük, hogy további problémák alakuljanak ki – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve: a gyerekkori ellátásnál nemcsak a pszichiátriai vagy a pszichológiai kezelésekre kell gondolni, ugyanis a gyermekek gyógyítása is csapatmunkában történik.

Legolvasottabb cikkeink