• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Csoda a kisvárdai kórház szülészetén

Lapszemle 2024.04.05 Forrás: szon.hu
Csoda a kisvárdai kórház szülészetén

Császármetszésre sem volt idő, de szerencsére természetes úton, mindenki legnagyobb örömére komplikációmentesen született meg a kicsi.

Igazán örömteli, különleges esemény történt, egészséges gyermeknek adott életet egy szívátültetésen átesett édesanya a szülészeti osztályunkon. Szívből gratulálunk az anyukának és a családnak! – adta március 30-án ország-világ tudtára közösségi oldalán a Kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórház.

A részleteket dr. Egri Erika szülész-nőgyógyász mesélte el a szon.hu-nak, aki elöljáróban azt mondta: most, napokkal a baba megszületését követően tudatosult benne, hogy egy egyedülálló, hazánkban, de talán világviszonylatban is példa nélküli szülés volt. Történelmet írtak, s hálás a sors­nak, hogy ebben része lehetett, mert ez valóban csoda.

– A kismama a tervek szerint egy héttel később, a várandóssága 36. hetében utazott volna fel Budapestre, hogy a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet szülészetén adjon életet a gyermekének. A szülési folyamatok azonban már a 35. héten annyira felgyorsultak, hogy a kijelölt budapesti intézménybe nem szállíthatták el őt. Ügyeletes voltam, éjjel két órakor érkezett az anyuka a kórházunkban, és egyértelmű volt, nem jutnak el Budapestig. Amikor kiderült, hogy 15 évvel korábban szívtranszplantáción esett át, úgy véltük, a nyíregyházi kórházban nagyobb biztonságban lehet. Ám a baba jelezte, gyorsan megérkezik – elevenítette fel a történteket a doktornő –, így egyértelművé vált, a kisvárdai szülészeten fog megszületni. 

Miután nem Kisvárdán végezték az édesanya terhesgondozását, rövid idő állt rendelkezésre, hogy a mama és a baba állapotáról is a legtöbb információt megtudják.

– Nagyon erős a szíve – mondta megnyugtatólag az anyuka kardiológusa, akivel dr. Egri Erika és a nagyon profi szülészeti csapat – Kocsis Gyöngyi, Batári Barbara, Bodnár-Vaskó Mária szülésznők, Tarrné Szabó Tünde újszülöttes nővér és dr. Obaid Tariq gyermekorvos – folyamatosan tartotta a kapcsolatot. Császármetszésre sem volt idő, de szerencsére természetes úton, mindenki legnagyobb örömére komplikációmentesen született meg a kicsi, és az anyukánál sem jelentkezett semmilyen probléma.

– Akut helyzetben az ember az azonnali és legjobb megoldásokat keresi, nem tudtuk mi vár ránk, mi történhet szülés közben vagy azt követően. Mindent megtettünk, hogy semmilyen probléma ne történjen – utalt a kihívásra dr. Egri Erika szülész-nőgyógyász, hiszen ilyen szüléssel eddig senki sem találkozott, s akkor még fel sem fogták igazán, mit is visznek véghez.

További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink