Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Felesleges kezelésekhez vezető tévhitek

Lapszemle 2018.05.03 Forrás: Dívány Szerző:
Felesleges kezelésekhez vezető tévhitek

A különböző betegségekről tájékozódni nem tilos, sőt kell is, feltéve, hogy hasznosítható tudásról van szó.

Az orvosi diagnosztikai vizsgálatok jobbak, mint valaha, ám sokszor teljesen ártalmatlan állapotváltozásokat is kimutatnak, amelyek aztán nem hagyják nyugodni az embert – olvasható a divany.hu portálon a New Scientist cikke alapján. 

Minél előbb felismerjük a bajt, annál jobban járunk 

Amikor a rákszűrést népszerűsítő kampányok azt hangsúlyozzák, hogy a korai diagnózis életet menthet, ritkán teszik hozzá, hogy egyeseken valóban segít, másoknak viszont csak ártunk vele. 

A diagnosztikai módszerek fejlődésének köszönhetően már egyre többször találni nem progresszív daganatokat, amelyek nem okoznak különösebb károkat, ám a szakemberek sem tudják száz százalékosan megállapítani, hogy egy tumor terjedni fog-e vagy sem, ezért biztos, ami biztos alapon legtöbbször megtörténik a beavatkozás.  

Inkább cselekedjünk, mint tétlenkedjünk 

Klasszikus példa a hát- és derékfájdalom. Az orvosok egyre gyakrabban rendelnek el szűrővizsgálatokat a hátfájós betegek számára, hogy megállapíthassák a gerinc degenerációját. Csakhogy ugyanezek az elváltozások kimutathatók idősebbeknél is, akik azonban nem panaszkodnak hátfájásra. Annak ellenére, hogy kevés bizonyíték van arra, hogy javítaná az életminőséget, az elmúlt években jelentősen nőtt a gerincműtétek száma. Ráadásul ezek a beavatkozások sem kockázatmentesek: fertőzésveszéllyel járnak és posztoperatív stroke-ot is okozhatnak. 

A kutatások szerint alternatív terápiákkal hatékonyabban gyógyítható a krónikus hátfájás, mint gyógyszerekkel és műtétekkel. A kockázatok és mellékhatások tekintetében is alulmarad a nyugati orvoslás.

 Az újabb módszerek és gyógyszerek jobbak, mint a régiek 

Sokan azt gondolják, hogy egy gyógyszerbiztonsági szabályozással teljes mértékben megelőzhető ma egy, a gyógyszereléssel összefüggő tragédia, ám az illetékesek csak jóváhagyni vagy szigorítani tudják a gyógyszerek forgalomba hozatalát a rendelkezésükre álló bizonyítékok alapján. 

Nagyobb tudás = nagyobb biztonságérzet 

A különböző betegségekről tájékozódni nem tilos, sőt kell is, feltéve, hogy hasznosítható tudásról van szó. A big data korában azonban az emberekhez túl sok és gyakran téves vagy félreérthető információ jut el a különböző egészségi állapotokról vagy eljárásokról. 

A halál elkerülése mindenek felett 

A kemoterápia az előrehaladott daganatok esetén néhány hónappal meghosszabbíthatja az élettartamot, de a betegek nem mindig akarják azt a plusz időt még több orvosi ellátás, rosszullét és gyengeség árán. Ennek ellenére a kemoterápia - különösen Amerikában - nagyon gyakori a daganatos betegek körében. Egy 2016-ban készült tanulmányból kiderül, hogy a daganatos betegséggel küzdők 40 százaléka kapott kemoterápiás kezelést élete utolsó hat hónapjában, míg például Hollandiában ez az arány 20 százalék. Bizonyos esetekben ráadásul a halál elkerülésére irányuló beavatkozásoknak éppen ellenkező hatása lehet: egy vizsgálatban 151 tüdőrákkal küzdő beteget figyeltek meg és azt találták, hogy tovább éltek a palliatív ellátásban részesült páciensek, mint azok, akik agresszívabb kezelést kaptak.

További részletek a portálon.

Legolvasottabb cikkeink