• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hogyan kerülhető el az érzelmi evés csapdája?

Lapszemle 2023.07.31 Forrás: növekedés.hu
Hogyan kerülhető el az érzelmi evés csapdája?

Megbetegedések esetén jelez a szervezet, illetve környezeti tényezőktől is függ, hogy mit kívánunk. Azonban ne tévesszük össze ezt az érzelmi evéssel.

Számtalan tévhit kering a világhálón a helyes táplálkozással kapcsolatban. A legfontosabb kérdéseket és tudnivalókat Juhász Anna Evelinnel, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék munkatársával járta körbe a növekedés.hu interjúja.

Önbecsapás azt gondolni, hogyha egész nap koplalunk, akkor este bepótolhatjuk egy étkezéssel az egésznapos kimaradást. A szakértő szerint a napközbeni éhezés miatt a szervezet elraktározza a tápanyagot, jellemzően zsír formájában, ami elhízáshoz vezethet. Tehát hiába eszünk csak egyszer, nem fogy, hanem gyarapszik a súlyfölösleg.

Illetve a gyomornak is nagyon megterhelő, ha egy étkezés alatt túlságosan teleesszük magunkat. Amikor beáll az úgynevezett, „kajakóma”, gyakorlatilag az összes energia az emésztésre irányul.

A szervezet okosan gazdálkodik, hogyha betartjuk a napi öt étkezésre vonatkozó szabályt, akkor hozzá szokik, hogy időben tápanyaghoz jut, nem kell túlzott mértékben energiát tárolnia magyarázza Juhász Anna Evelin.

A szakember hozzá teszi, hogy Magyarországon divatos a 16-8-as arányt követő diéta, ami azt jelenti, hogy egy 8 órás időablakban veszünk magunkhoz táplálékot, 16 órán keresztül, pedig semmit nem eszünk. A módszerrel nincs semmi probléma, azonban ügyelni kell arra, hogy a felosztás ne arról szóljon, hogy nyolc órán keresztül habzsolunk, hanem normál adagokban, napi ötször étkezzünk. Akkor a 16 órát úgy tudjuk eltölteni, hogy a szervezetünk tápanyagokkal el van látva, nem kerül hiányállapotba mondja a dietetikus.

A különböző alternatív étrendek is hihetetlen népszerűségnek örvendenek hazánkban. Ez a fajta divat azonban a legkevésbé sem jelent bajt, amennyiben tudatos az ember az egészséges táplálkozás tekintetében. Juhász Anna Evelin tapasztalata szerint a például a vegánok sokkal tudatosabban élnek, figyelnek a lelki egyensúlyukra, életmódjuk különbözősége nem csak az étkezésről szól.

A szakértő hozzá teszi, hogy a vegán étrend hívei számára csak azt tudja tanácsolni, hogy a hiánybetegségek elkerülése érdekében figyelmesen alakítsák ki az étrendjüket. Hogyha valaki szeretne a vegán életmódra áttérni, kérje egy dietetikus segítségét, akár olyan szakembert is felkereshet, aki szintén vegán. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jó tippeket és ötleteket kap majd az egészségtudatos étkezéshez mondja. (...)

Végül vegyük górcső alá az „Azt kívánjuk, amire szüksége van a szervezetünknek” népi bölcsesség igazságtartalmát. Bizonyos helyzetekben igaz lehet, hogy hiánybetegségek, illetve megbetegedések esetén jelez a szervezet. Egy lázas beteg természetszerűleg kívánja a levest, a folyadékot. Illetve környezeti tényezőktől is függ, hogy mit kívánunk. Azonban ne tévesszük össze az érzelmi evéssel. Amikor nem is vagyunk éhesek, azonban némi földi táplálékkal a lelkünket is megetetjük.

Figyeljünk a gyomrunk jelzéseire! Akkor együnk, amikor valóban szüksége van tápanyagra, ne adjuk át magunkat az érzelmi evés csábításának.

Legolvasottabb cikkeink