• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Idén először csökkent a kórházak adóssága

Lapszemle 2021.09.28 Forrás: vg.hu - nepszava.hu
Idén először csökkent a kórházak adóssága

Idén először fordult elő, hogy a havonkénti 4-5 milliárd forintos emelkedés helyett, 18,6 milliárd forinttal csökkent a kifizetetlen számlák összege.

A július végi 46 milliárd forint után augusztus végére az egészségügyi intézmények tartozásállománya 27,4 milliárd forintra csökkent – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból. Idén először fordult elő, hogy a havonkénti 4-5 milliárd forintos emelkedés helyett, 18,6 milliárd forinttal csökkent a kifizetetlen számlák összege egy hónap alatt - írta a vg.hu.

Az államkincstár szerint a 27,4 milliárd forintból az állammal szemben fennálló tartozás összege 0,3 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben fennálló tartozás összege kevesebb, mint 0,1 milliárd forint, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás 27 milliárd forint, amelyből 0,6 milliárd az államháztartáson belülre irányul. A MÁK azt közölte: az adatszolgáltatásra kötelezett 584 intézményből valamennyi teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét.

Az adós intézmények száma tárgyhóban 256, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 114 intézmény rendelkezik.

Bár sokan úgy gondolták, hogy egy csendes kórházi adósságkonszolidáció történt a háttérben, valójában másról van szó. Egyrészt a kórházak egy összegben megkapták az év első négy hónapja után a Covid-ellátás költségeit, mintegy 9 milliárdot, amiből a jelek szerint tovább is utaltak a hitelezőiknek. Ez az adósságcsökkenés mintegy felét magyarázza. A további 9 milliárd tartozás pedig egy könyvelési trükkel tűnt el az összesítésből, mivel az orvosképző egyetemek augusztustól alapítványi formában üzemelnek, így a náluk felgyűlő egészségügyi adósság is kikerült az állami kimutatásból - írta a hír kapcsán a népszava.hu.

A nagy megyei kórházaknak és a Covid-ellátó centrumoknak csökkent jelentősen az adósságuk. Az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézetnek például a 315 milliós tartozása 8 millióra csökkent. A másik nagy Covid-centrumnak a Dél-Pesti Centrumkórháznak – az egykori Szent Lászlónak – pedig 491 millióról 131 millióra apadt az adósság. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Népszavának azt mondta, egyelőre nem tudni, milyen számlákat egyenlítettek ki a kórházak, mert a szövetségükhöz tartozó tagvállalatok nem jelezték, hogy az intézmények elkezdték volna fizetni a lejárt tartozásaikat.

Legolvasottabb cikkeink