• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kevesebb ember haljon meg a szívinfarktusa után

Lapszemle 2024.04.04 Forrás: hvg360.hu
Kevesebb ember haljon meg a szívinfarktusa után

Az infarktuson átesett betegek körülbelül egynegyedét az első éven belül elveszítjük, ami jóval rosszabb, mint az európai átlag.

Míg Magyarországon az infarktuson átesett emberek 23 százaléka egy éven belül meghal, Svédországban ugyanez ez az arány 13 százalék. Sokan mégis jobban félnek a daganatos betegségektől, mint a szív- és érrendszeri kórképektől. Toldy-Schedel Emil kardiológus, a Budapesti Szent Ferenc kórház főigazgatója a hvg360-nak adott interjúban arról beszélt, kinek a felelőssége, ha a beteg nem ismeri fel a korai tüneteket, valamint arról is, milyen következményei lehetnek, ha nem jut el rögtön a területi kardiológiára.

 

hvg360: Magyarországon hivatalos kórházi adatok szerint 2014 óta 150 ezer szívinfarktusos beteget regisztráltak. Európai összehasonlításban ez soknak, vagy inkább átlagosnak számít?

Toldy-Schedel Emil: A szív- és érrendszeri betegségek, amibe a szívinfarktus mellett a stroke is beletartozik, az egész világon és Magyarországon is a vezető halálokok közé tartoznak. A túlélők esetében gyakran maradandó következményekkel járnak, és akár a teljes önellátásban is korlátozhatják a betegségen átesetteket. Statisztikák azt mutatják, hogy az emberek a daganatos betegségektől sokkal jobban félnek, pedig a szív- és érrendszeri kórképek a lakosság nagyobb részét érintik, és gyakran egy hosszú, krónikus betegségsorozat előzményei.

A szívinfarktus éves halálozása jelenleg 23 százalék, összehasonlítható, vagy egyes esetekben nagyobb, mint az egyik leginkább rettegett daganatfajta: a hasnyálmirigy-daganat. Ez azt jelenti, hogy az EU-n belül nemcsak a várható élettartam a legrövidebb Magyarországon, hanem itt élünk együtt a leghosszabb ideig krónikus betegségekkel, és az infarktuson átesett betegek körülbelül egynegyedét az első éven belül elveszítjük, ami jóval rosszabb, mint az európai átlag.

hvg360: Sokan próbálták már megfejteni a rossz magyar egészségügyi mutatók okait. Kardiológusként és kórházigazgatóként mit sorolna feltétlenül ezek közé?

T-S.E.: Magyarországon az utóbbi időben sokat változik, javul a helyzet, de az elmúlt rendszerből hozott örökségünk miatt a nyugati országokéhoz képest még mindig nem elég fejlett az egészségkultúránk. Persze tudjuk, hogy ez egyénileg nagyban függ a szociális körülményektől, iskolázottságtól is. Másrészt, ahogy mondani szokták, az egészségügy akkor működik jól, ha nem csupán betegségügy, vagyis ha nem akkor látjuk először a pácienst, amikor már annyira beteg, hogy orvoshoz fordul. Ez nekünk, betegekkel napi szinten foglalkozóknak is felelősségünk.

 

 

Legolvasottabb cikkeink