• Pollen
  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

  • Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

   Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

 • utazás
  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

  • Csupán a négy F-et kell betartanunk

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Kézhigiéné: nem tudunk kilépni a középszerből

Lapszemle 2018.05.11 Forrás: medicalonline.hu Szerző:
Kézhigiéné: nem tudunk kilépni a középszerből

Bár javultak a mutatók, azonban a kórházakban az előző évekhez képest változatlan, azaz közepes maradt a kézhigiéné színvonala.

Ahogyan 2016-ban, úgy 2017-ben is közepesen teljesítettek a kórházak – derült ki a legutóbbi kézhigiénés önértékelő rendszer (KÖR) adataiból, amelyekről Szeberényi Katalin, az Emmi Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztálya (KJFFO) Kórházhigiénés Osztályának közegészségügyi felügyelője adott számot a KJFFO Kézhigiénés Világnap alkalmából tartott rendezvényén. Mint a szakember elmondta, az ÁNTSZ-nek 2014 óta kiemelt éves munkafeladata a kórházak kézhigiénés gyakorlatának felmérése, a gyengeségek azonosítása, és azok visszacsatolása. A felmérés alapját a WHO multimodális kézhigiénés stratégiája adja - írta a medicalonline.hu.

Míg az országos adatok szerint 2014-ben volt olyan kórház, amely elégtelenre „vizsgázott”, tavaly – ahogyan a megelőző években sem – már nem akadt ilyen, de kiváló minősítést sem ért el senki. Alapszinten a szolgáltatók 7 százaléka teljesített, az ötös skálán közepest kapott 72 százalékuk, és haladó (4-es) szinten teljesített 21 százalék. Míg Szilágyi Emese adatai szerint 2016-ban közepes szinten volt a kórházak 70 százaléka, illetve 4-es (haladó) osztályzatot 13 intézmény (18 százalék) kapott, megállapítható, hogy bár javultak a mutatók, azonban – mint Szeberényi Katalin fogalmazott – a kórházakban az előző évekhez képest változatlan, azaz közepes maradt a kézhigiéné színvonala. Ennek javítására szerinte hosszú távú tervek kidolgozására, a (személyes) megfigyelések előtérbe helyezésére, a kézmosó helyeken kitett emlékeztetők megújítására, és a visszacsatolás erősítésére lenne szükség.

Egyre több helyen igyekeznek monitorozni az alkoholos kézfertőtlenítő-szer fogyást, ami az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) adatai szerint Magyarországon mindössze 6 liter volt 1000 ápolási naponként 2012-ben, szemben az európai átlaggal, ami akkor 24 liter/1000 ápolási nap volt. További részletek és vélemények a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink