• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Magánegészségügy: ki lehet még nagyobb, ki hullik ki a rostán?

Lapszemle 2024.02.23 Forrás: telex.hu
Magánegészségügy: ki lehet még nagyobb, ki hullik ki a rostán?

2022-ben még a Medicover volt az első, 2023-ban pedig vélhetően a sokat vásárló, és ezáltal is bővülő Tritonlife lesz az első.

Kik ma a legfontosabb szereplők, mely cégeknek fut továbbra is jól a szekér, illetve melyek azok, amelyek esetében változásokra volt már szükség - tette fel a kérdést a telex.hu, majd a válaszhoz részletesebben megnézte a magánegészségügyi piac négy kisebb, de erős, illetve 10 legnagyobb szereplőjét a Medicovertől a Dr. Rose-on át a Wáberer Medical Centerig.

Ami a konkrét magánpiaci szereplőket illeti, ez nagyon fragmentált szolgáltatói szektor. Nincs igazán nagy játékos, senkinek sincs két számjegyű piaci részesedése sem. A forgalmat tekintve van fél tucat tízmilliárdos; van egy tucat milliárdos; van ötven körüli pár százmilliós; illetve sok ezer pár milliós vállalkozás. Ám a magyar magánegészségügyről szinte lehetetlen hiteles adatokat kapni, kérdezni lehet a szolgáltatókat, és csak reménykedhetünk abban, hogy azok nem tupírozzák fel az adataikat. Érdekes lenne tudni például, hogy mekkora a teljes piac (600 és 1000 milliárd forint között szóródnak a becslések), hogy kik a legnagyobbak és kinek mekkora a nyeresége.

Csakhogy mindezt nagyon nehéz megbecsülni. A nagy cégek sok kisebb társaságból állnak, alig készít valaki konszolidált beszámolót, nehéz kiszűrni a duplikációkat is, az egymásnak végzett szolgáltatásokat. Ha valaki az Optenből kigyűjti a komplex szolgáltatókat, ugyanígy járhat. Az egyik cégnek van 10 milliárd forintos bevétele, de lehet, hogy még tíz viszonylag nagy cég bevétele abból áll, hogy ennek a cégnek jelentett költséget, mert számlázott egy-egy orvos vagy orvoscsoport a műtétek után.

Mindenesetre az Egészség&Üzlet Top 30 kiadványában Karli Péter elemző az érintett cégek ellenőrzésével a 2022-es adatokra elvégezte ezt az összesítést. Szerinte 2022-ben és 2023-ban nem volt jövedelmező a szektor. A lista szerint 2022-ben még a Medicover volt az első, igaz, ennek a csoportnak bizonyos jövedelemhányada voltaképpen nem egészségügy, hanem biztosítói tevékenység. 2023-ban pedig vélhetően a sokat vásárló, és ezáltal is bővülő Tritonlife lesz az első.

A Tritonlife

A nem egészségügyi háttérből érkező Haraszti Péter 2018-ban alapította a cégét, amely rendkívüli ütemben bővül. A cégben korábban többféle tulajdonos is volt, orvos, tőkealap, illetve jelenleg bizalmi vagyonkezelők mögött meghúzódó magyar magánszemélyek. A szakmaiságot meghatározó tulajdonos Fábián Lajos, aki a VOSZ egészségügyi divíziójának is a vezetője, de ma már az ő fia, Fábián Gergely is COO pozícióban dolgozik a cégnél.

Az elmúlt évek rendkívül gyors terjeszkedését részben a magánbefektetők, részben hitelek fedezték – mondta el Haraszti Péter a Telexnek. A nagy lendületet a magasabb kamatkörnyezetben megnehezítette a hitelek drágasága, és az sem jött jól a cégcsoportnak, hogy éppen akkor kezdte el tömegesen felfejleszteni a kapacitásait, amikor 2022-ben beütött az ágazatban a nehezebb időszak.

A cégvezető szerint a 2023-as év már jobb volt, mindenesetre a Tritonlife tavaly már alighanem a legnagyobb forgalmú hazai magánegészségügyi cég volt. Korábban budapesti, debreceni, budaörsi, kaposvári, szegedi és egri fejlesztései, vásárlásai voltak, de tavaly is bővült. Ezekről a fejlesztésekről a sajtó is rendre beszámolt. 2023 áprilisában veszprémi fejlesztést, nyáron miskolci zöldmezős beruházást jelentett be a cég, szeptemberben egy egészségportállal írt alá együttműködést, majd októberben három egészségügyi cég is beolvadt a Tritonlife Magánkórházak Zrt.-be.

A cég a dialízispiacon is nagyot lépett, megvette egy amerikai–német tőzsdén jegyzett FMC nagyvállalat magyar leányát, illetve annak 22 központját. Ezek évek óta veszteségesen működtek, az FMC pedig egy huszárvágással eladta globálisan is a veszteséges érdekeltségeit. A TritonLife abban bízik, hogy magyar cégként alacsonyabb költséggel tud dolgozni, mint egy multi, illetve szinergiát is lát a 22 dialízisközpont átvétele és saját cégei között.

A Tritonlife vezetője azt emelte még ki, hogy Kelet-Közép-Európa legmodernebb laborját is ők üzemeltetik, amely összességében (vérvételi pontokkal, hálózattal, logisztikával) szintén fontos vállalkozás. A cégcsoport végső haszonhúzói pontosan nem ismertek, Haraszti a legnagyobb tulajdonos, de korábban olyan tulajdonosokról is lehetett hallani, akiknek erősek voltak a kormányzati kapcsolataik (korábban a Szivek Norbert–Komonczi Zsolt-kettőst említette a HVG, Haraszti Péter erre annyit reagált, hogy ez csak találgatás volt a lap részéről.) 2021 előtt a feltételezetten hozzájuk köthető tőkealapok megjelenése a korábbi MedAlliance Holding Zrt.-ben történt, de a befektetők a TritonLife Holdingban nincsenek jelen.

A Doktor24

Ha 2019-et vesszük a bázisnak, akkor a top 5-ből 2022-ig igazán két csoport árbevétel-növekedése ugrik ki, a Tritonlife-é és a Doktor24-é. Így éppen e két gyorsan növekedő csoport számára okozza talán a legnagyobb problémát, hogy a piac már nem a korábban várt mértékben bővül.

2020 óta mindenesetre a Doktor24  részben önállóan, részben az Union Biztosítóval felvásárolta a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetet, a tatai Kastélypark Klinikát, a székesfehérvári Life Egészségközpontot, a pécsi Da Vinci Magánklinikát és a szegedi Mediteamet (ez utóbbi hármat az Union Biztosítóval közösen), illetve megnyitották a budapesti Multiklinikájukat. Vagyis előbb Budapesten terjeszkedtek, majd már inkább vidéken.

A társaság azóta részben leállította az intenzív terjeszkedést, mint mindenki, ez a cég is óvatosabb, de el is fogytak a megfelelő célpontok is, ahogy Kóka János korábbi gazdasági miniszter, a cég társalapítója fogalmazott, a tőkeszervezési képesség is nehezedik.

A csoport tulajdonosai is változtak, a korábbi többségi tulajdonos nemzetközi alapok, a lengyel V4S és a német Ananda, eladták a részesedésüket a Futó családnak. Az alapító szerint a nemzetközi befektetők nem a cég miatt, hanem azon túlmutató okok miatt távoztak. Mindenesetre a Doktor24 kötvényt bocsátott ki (a befektetők le is jegyezték az 5 millió eurót), illetve a Futó Gáborhoz köthető Egészségügyi Befektetési Holding Kft. 198,7 millió forintos tőkeemelést is végrehajtott.

A csoport Multiklinikája a Futureal építette Business One irodaházban van. Kóka János optimista, szerinte továbbra is elképesztő lehetőségek vannak a magyar magánegészségügyi piacon, és ők mennek előre.

Ugyanakkor úgy tudjuk, hogy a korábbi időszak, 2022, illetve 2023 első fele, erősen mínuszos hónapokat hozott, de ebből sikerült kikecmeregniük, és jelenleg már erősen EBITDA-pozitív a működés. A társaság a gyenge kereslet ellen hitelkonstrukció, azaz részletfizetési lehetőség kidolgozásával is készül.

A Dr. Rose

A Dr. Rose bizonyos szempontból a hazai magánegészségügy Rolls-Royce-a: Széchenyi téri helyszín, csodás csillárok, csaptelepek, bútorok, elegáns recepciósok, magas árak, minden prémium. A szolgáltatás minőségében természetesen nehéz kitűnni a többi, remek minőségű cég mellett, ám aki VIP-feelinget akar, itt megtalálja.

A társaság ugyanakkor a nyereséges üzleti modellt nehezebben találta meg, de a klinikának az eisenstadti CrossBorder Management Holdingon keresztül a szinte kizárólag exportra termelő Kerox Kft.-t is tulajdonló Bolgár György, az egyik leggazdagabb magyar a tulajdonosa. A két cég azért nincsen egy súlycsoportban, a Dr. Rose-nak nagyjából a forgalma annyi, mint a csapteleprészegységeket gyártó Kerox nyeresége.

További cégek és rézsletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink