• Pollen
  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

  • Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

   Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

 • utazás
  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Megújul a dunaújvárosi rendelőintézet

Lapszemle Forrás: Dunaújvárosi Hírlap Szerző:
Megújul a dunaújvárosi rendelőintézet

A Szent Pantaleon Kórház mintegy 285 millió forint uniós támogatást nyert a járóbetegellátás korszerűsítésére.

Dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgató főorvosa elmondta, a pályázat egy olyan egészségpolitikai célt valósít meg, amely lehetővé teszi, hogy a betegeknek minél kevesebb időt kelljen a kórházban eltölteniük, tehát lehetőség szerint már a járóbeteg-ellátás megoldja egészségi problémájukat, minél több fekvőbeteg-ellátási eseményt el lehessen ezzel kerülni. Cél az is, hogy mindez minél komfortosabb körülmények között történjen - olvasható a Dunaújvárosi Hírlapban.

Kifejtette, a közel háromszázmilliós forrásból 147 millió forintot eszközbeszerzésre fordítanak. Konkrétan sebészeti, érsebészeti eszközök, traumatológiai röntgenképerősítő berendezés, urológiai optikai eszközök beszerzésére fordítanak. A fül-orr-gégészet operációs mikroszkópot, a szemészet lencsetervező készüléket, ultrahangkészüléket, réslámpát, tonométert, lézerberendezést kap.

A gasztroenterológia endoszkópos eszközökkel és kiegészítőivel gazdagodik, a szájsebészet radiológiai diagnosztikájának a fejlesztése is ebből a forrásból történik majd.

A pályázat építészeti része elsősorban a rendelőintézetet érinti. Megvalósul a személyfelvonó komplett cseréje, ami annak műszaki állapota miatt nagyon esedékes. A Duna felőli szárny legutolsó szintje, az úgynevezett B7-es – ahol jelenleg a diabetológiai gondozó működik – teljes felújításon esik át, majd itt fog működni a diabetológiai, endokrinológiai szakrendelés, valamint ide költözik az alagsorban jelenleg méltatlan körülmények között működő tornaterem is.

Mindemellett a rendelőintézet összes mellékhelyiségét felújítják, akadálymentesítik. Kialakítják a szomatopedagógiai foglalkoztatót, ami jelenleg ugyancsak méltatlan körülmények között a véradó előterében működik. A rendelőintézetben komoly informatikai fejlesztésekre is számítani lehet.

A főigazgató elmondta, a közbeszerzési eljárások szakaszánál tartanak, ezek után kezdődhet csak a kivitelezés. Az épület műemléki jellege miatt védelem alatt áll, ezért folyamatosan konzultálniuk kell a műemléki hatóságokkal. Várhatóan még ebben az évben befejeződnek a munkálatok.

Legolvasottabb cikkeink