• Pollen
  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

  • Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

   Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

 • utazás
  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

  • Csupán a négy F-et kell betartanunk

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Milliárdos kárt okozhat hazánknak a sertéspestis

Lapszemle 2018.04.25 Forrás: hirado.hu Szerző:
Milliárdos kárt okozhat hazánknak a sertéspestis

A betegség emberre nem jelent ugyan veszélyt, de ahol megjelenik, a sertések csaknem 100 százaléka elhullik.

Kína és Japán sertéshús-behozatali tilalmat rendelt el amiatt, hogy Magyarországon is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis, annak ellenére, hogy ez a betegség nem ártalmas az emberek egészségére. Csak ennek a két országnak az embargója több mint 10 milliárd forint kárt okozhat. A Nébih máris szigorú óvintézkedéseket rendelt el - olvasható a hirado.hu-n.

A Mátraalján, Gyöngyössolymos közelében találtak rá a vadászok a múlt héten egy elhullott vaddisznóra. Az állat tetemét azóta már megvizsgálták, és kimutatták benne az afrikai sertéspestis kórokozóját. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonnal megtiltotta, hogy a fertőzött területről élő állatot vagy vaddisznóhúst vigyenek ki. Emellett azonnal elkezdték ellenőrizni a házisertés-tartókat, hogy betartják-e az ilyenkor szokásos szigorú előírásokat. Így például nem lehet moslékkal etetni az állatokat, és azok semmilyen körülmények között nem érintkezhetnek vaddisznókkal.

Szigorú intézkedéseket vezetnek be a sertéstelepeken

Az ország másik szegletében a zalaszentiváni sertéshizlalóban már kifüggesztették a veszélyes kórokozóval kapcsolatos tudnivalókat és tennivalókat. A telepen azt mondták: nem bíznak semmit a véletlenre, már most szigorú intézkedéseket vezettek be. „Folyamatos a fertőtlenítés, a belépő, kilépő járművek fertőtlenítése. A dolgozók öltözetét folyamatosan cserélik. Hatékony a telep védelme az állatbiztos kerítéssel” – magyarázta Novák Tibor, a zalaszentiváni sertéstelep inszeminátora az M1 Híradónak.

A fertőzött területen kötelező a vágás

A betegség emberre nem jelent ugyan veszélyt, de ahol megjelenik, a sertések csaknem 100 százaléka biztosan elhullik. A fertőzött területeken az egészséges állatokat is le kell vágni. Nagy veszteséget jelent az is, hogy a betegség megjelenését követően több ország azonnali húsbehozatali tilalmat rendelt el. „Sajnos a vaddisznóban való megjelenést követően számos ázsiai ország korlátozza a kereskedelmet, így Kína, Japán is bejelentette, hogy Magyarországról nem fogad sertéshúst, húskészítményt. Természetesen megkezdtük a tárgyalásokat, a levelezést ezekkel az országokkal az estleges regionalizáció érdekében” – mondta az országos főállatorvos, Bognár Lajos.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink