• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nagy ára van annak, hogy nem drágulhatnak a gyógyszerek

Lapszemle 2022.05.28 Forrás: 24.hu
Nagy ára van annak, hogy nem drágulhatnak a gyógyszerek

A gyógyszerpiac összessége 2021-ben négyszázalékos emelkedést ért el, ez nem extra, és ebből extraprofit biztosan nem termelődött.

Miközben egyelőre elmaradt a drámai gyógyszerár-emelkedés, a gyártók, a forgalmazók, de legfőképpen a patikák fuldokolnak a háború és a rekordmagas infláció hatásaitól. A szakemberek szerint muszáj változtatni, ami – egyesek szerint tűrhető – gyógyszerár-emeléssel járna - írta a 24.hu.

Kaló Tamás, a Phoenix Pharma Zrt. vezetője a 24.hu kérdésre vázolta a jelenlegi gyógyszerárhelyzetet: az első negyedévben a gyógyszerek ára összességében két százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem lehet ennél is nagyobb végösszegű a patikai számla, mert amíg a vényköteles termékek ára nem változott, a társadalombiztosítás által nem támogatott készítmények esetén hatszázalékos a drágulás.

A nem vényköteles termékek közül elsősorban az orvostechnikai eszközök, a vitaminok, valamint a fájdalomcsillapító készítmények ára emelkedett – magyarázza Kaló Tamás, aki azonban hangsúlyozza, mindez nem jelenti azt, hogy a magas infláció nem gyűrűzik be nagyobb mértékben a gyógyszerellátási rendszerbe. Sőt, már be is gyűrűzött – állítja a vezető: a gyógyszer-nagykereskedőket rendkívül súlyosan érinti az üzemanyagár emelkedése, hiszen naponta átlagosan kétszer szállítanak gyógyszert a patikákba, és a kiadásaik jelentős részét ez a költség adja. A beszállítás egy része, illetve a telephelyek közötti árumozgatás pedig 7,5 tonnánál nehezebb járművekkel történik, amelyekre nem érvényes a benzinársapka. A nagykereskedők energiafelhasználása magas, ráadásul az elektromos áramért és a gázfelhasználásért több mint dupláját fizetik a tavalyi áraknak – magyarázza.

Nemcsak Kaló Tamás, hanem a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szerdai konferenciáján a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetségének elnökeként felszólaló Feller Antal is arról beszélt, hogy ez a már régóta tarthatatlan jogszabály a begyűrűző válságokkal együtt még inkább ellehetetleníti a helyzetet. A gyógyszer-nagykereskedők részéről az orosz–ukrán háború miatt módosuló szállítási útvonalak, az energia- és üzemanyagár-emelkedés, a forintárfolyam változása is kihívás elé állítja a kereskedők működését és a gyógyszerellátást is. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink