• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nagyot kellene előrelépni az infekciókontroll hr fejlesztésében

Lapszemle 2019.10.18 Forrás: MedicalOnline
Nagyot kellene előrelépni az infekciókontroll hr fejlesztésében

A stratégiaalkotás mindennek az alfája és ómegája, így szükség van egy IC szakmapolitikai programra, amelynek meglétét rendelet is előírja.

Csatákat néha nyerünk, de még az sem biztos, hogy nyerésre állunk – fogalmazott előadásában Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai vezetője, aki hangsúlyozta, népegészségügyi szempontból is vezető problémát jelentenek a nosocomiális infekciók, írja a Medicalonline az IME infekciókontroll konferenciájáról beszámolva. A problémák mélyére mutat, így az NI-k visszaszorítását célozza az ötévente kötelező európai pont-prevalencia vizsgálat (PPV), amelyet tavaly szeptember 25-e és október 20-a között végeztek valamennyi aktív fekvő, és hosszú ápolási idejű intézményben. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) által koordinált vizsgálat jó helyzetképet ad az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések gyakoriságáról, és az antimikróbiális szerek alkalmazásáról. Bár a PPV az adatok országok szerinti összehasonlítását – az ellátási különbségek miatt – nem feltétlenül teszik lehetővé, kiindulópontként szolgálhatnak ahhoz, hogy merre kell indulnunk itthon annak érdekében, hogy mérsékeljük az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések számát.

A nosocomiális infekciók teljes felszámolása irreális elvárás, ám a prevenciót szolgálja az intézményi IC teamek felállítása, a képzés erősítése, az evidenciákon alapuló mutatók összegyűjtése a tényekre alapozott munka érdekében. Bár a tavaly megjelent IC rendelet ezeket igyekezett rendezni, a megfelelő IC tevékenységet hátráltatja a szakemberek közötti együttműködés hiánya, és a páciensközpontú szemlélet helyett a szolgáltató központúság, és a visszacsatolás hiánya – jegyezte meg a szakember, hozzátéve, hogy a stratégiaalkotás mindennek az alfája és ómegája, így szükség van egy IC szakmapolitikai programra, amelynek meglétét rendelet is előírja.

Nagyot kellene viszont előrelépni az IC humánerőforrás fejlesztésében, mert bár az új rendelet a 400 ágy feletti szolgáltatóknál előírja még egy kórházi epidemiológiai munkatárs alkalmazását, ezzel nagyon messze vagyunk attól a nemzetközi ajánlástól, amely szerint 100 ágyanként javasol egy szakembert.

Legolvasottabb cikkeink