• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem megbélyegezni, hanem gyógyítani kell a kábítószereseket

Lapszemle 2018.06.07 Forrás: heol.hu
Nem megbélyegezni, hanem gyógyítani kell a kábítószereseket

A drog hatása kiszámíthatatlan, sajnos ön- és közveszélyessé tehet.

Két kábítószer-kereskedelem bűntette miatt indult ügyet is tárgyalt az Egri Törvényszék az elmúlt héten. Az egyikben a főügyészség a bűnszövetségben való elkövetést is a vád tárgyává tette. A drogfogyasztásnak nem csak igazságszolgáltatási vetülete van. Megkerülhetetlen kérdés a megelőzés, a segítségnyújtás, a függőség gyógyítása is, írja a heol.hu.

Több emlékezetes bűnpert tárgyalt első fokon az akkor még Heves Megyei Bíróság azután, hogy életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújthatóvá tette a törvényhozó a kábítószer-kereskedelem minősített eseteit. Ott volt a Hírlap például azon a tárgyaláson, amikor 2002-ben a bíróság 12 év fegyházbüntetéssel sújtotta egy büntetőper budapesti fő vádlottját, akihez Egerben lebukott drogkereskedő elfogása után jutottak el. 

A drogproblémának csak az egyik vetülete a kriminalisztikai oldal, az igazságszolgáltatás. Ezért is kérdeztük Erdődi Dzsesszikát, a Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatának terápiás munkatársát, aki elmondta, a RÉV éppen húsz éve kezdte el a működését. Azzal a céllal, hogy a szenvedélybetegségben érintett embereknek – szer­használók­nak és hozzátartozóknak – szakmai segítséget nyújtsanak. A Karitász egri intézményeként olyan szolgáltatásokat kínálnak, amelyek a szerhasználat megelőzését, a felépülést és a visszaesés kockázatának a csökkentését szolgálják.

– Arra törekszünk, hogy a szenvedélybetegeket minél szélesebb körben elérjük – mondta Erdődi Dzsesszika –, felkeltsük a motivációjukat az életmód, az életvitel váltására. Segítünk a változás elindításában, a szerhasználat s járulékos ártalmainak csökkentésében. A RÉV-ben szociálpedagógusok, szociális munkások és egy pszichológus kolléga várják a felépülni vágyókat, hozzátartozóikat, s azokat, akik segíteni szeretnének nekik. Ha fel szeretnék venni velünk a kapcsolatot, megtehetik személyesen Egerben a Kolozsvári utca 49. szám alatt, vagy a 36/518-328, 30/692-5785 telefonon, illetve a Facebookon.

Iszonyú agresszivitást válthat ki a kábítószer 

A ká­bító­szer hatására kialakulhat iszonyú nagy agresszivitás. Ezt viszont, mint egy kijózanítást a részegeknél, sürgősségi osztályon kell elvégezni. Azért fontos ez, mert vannak extrém következmények. Meztelenül rohangál, rendőrre támad. Fölpöröghet a szíve és meghalhat. Az addiktológián át előjegyzésre is felvehetők elvonó kezelés céljából.

– A kábítószereseknél sokkal ritkább a szándék, hogy abbahagyják. Az egyik nap elmondja, hogy X faluban hány díler van, hogyan vette tőlük a szert, a családját sajnálja. Gondolom, na végre egy huszonéves motivált drogos. Erre másnap követeli, hogy ő elmehessen az osztályról. Ha beírnánk, hogy bírósági szemle, mert veszélyeztető állapot, öngyilkosságot kísérelt meg, még aznap megszökik – ecsetelte a helyzetet a szakember.

Legolvasottabb cikkeink