• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Somogyban is máshová tart a fiatal orvos

Lapszemle 2018.07.17 Forrás: Somogyi Hírlap
Somogyban is máshová tart a fiatal orvos

Somogy megye a 18 betöltetlen praxissal az országos középmezőnybe sorolható, jó és rossz példákkal egyaránt.

Nem nőtt egy év alatt Somogy megyében a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma, de nem is csökkent. Ám volt olyan terület, ahol körzeteket összevonva oldották meg a doktorkérdést - írta a Somogyi Hírlap.

Továbbra is 18 betöltetlen háziorvosi praxis van Somogy megyében. A helyzet lényegében egy év alatt nem változott – mondta el a lap megkeresésére Dús István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megyei elnöke. – A korfa nem lett jobb és sok körzetet csak helyettesítésekkel tudunk ellátni – erősítette meg az elnök. – Antal doktor is helyettesít Nagybajom-ban, nálunk körzetösszevonás volt, a csökölyi betagozódott a kiskorpádi körzetbe. Így most eggyel kevesebb az üres körzet, de kétezer feletti a létszám. Azt gondolom, a csökölyi körzet nem lett volna betölthető, ezért így megoldódott a probléma. Azonban hatalmas mennyiségű munkát lát el Dús István, ráadásul a nyár közepén még nagyobb teher hárul a családorvosokra. – A kollégám is helyettesít, de nekem is nagy a körzetem – magyarázta a megyei kamarai elnök. – Ráadásul egymást úgy helyettesítjük, hogy jóval több munkát kell vállalnunk.

Nagy gond az, hogy bizonya fiatal doktorok számára továbbra sem elég vonzó ez a szakma. – Sajnos nem sok fiatal doktor jött a körzetekbe, mert ők, ha ki is mennek egy távoli településre, az egész család életét át kell szervezni – mondta Dús István. – Meg kell oldani a gyermek iskolába járatását, a házastárs állását. Tehát aki korábban városban lakott, annak ezt nehéz megszokni. Úgy tudjuk, a legnehezebb a helyzet a dél-somogyi településeken. Igaz, Barcson egyelőre megoldják a háziorvosi ellátást, ahol nincs doktor, ott szintén helyettesítéssel orvosolják a problémát.

Fritz Izabella három hete dolgozik családorvosként a balatonbolgári 4-es számú háziorvosi körzetben. – Előtte is háziorvos voltam 9 évig – mondta el  Fritz Izabella. – Két évig mással foglalkoztam és nagyon szerettem volna visszatérni ehhez a munkához. Nagyon szeretek családokkal, emberekkel dolgozni, nekem ez a hivatásom.

A doktornő hozzátette: igyekezett olyan helyet találni, ahol a családjával letelepedhet. – Amikor megláttam a balatonboglári hirdetést, azonnal érdeklődtem – mondta az új boglári háziorvos. – Ez egy ajándék volt számomra és az emberek is nagyon kedvesek, azonnal a szívükbe zártak. Olyan, mintha mindig is itt dolgoztam volna.

Fritz Izabella szerint a háziorvosi munka sokkal emberközelibb, mint kórházi szakorvosként dolgozni. Abban ugyan nehezebb, hogy itt az ember a saját tudására, eszközparkjára és ápolójára támaszkodhat. De, ha minden együtt van, egy szép hivatás a legideálisabb környezet az igazi orvosláshoz. Az országban egyébként 331 településen tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok vannak és 19 olyan, ahol már 13 éve nincs doktor. Somogy megye a 18 betöltetlen praxissal az országos középmezőnybe sorolható, hiszen a nyugat-magyarországi megyékben fele ennyi a hiányzó doktor, Budapesten pedig 22. Míg például Borsodban 44, s közülük 8 már 2005 óta üres.

Legolvasottabb cikkeink