• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új okoseszköz 2-es típusú cukorbetegeknek

Lapszemle 2024.02.20 Forrás: itbusiness.hu
Új okoseszköz 2-es típusú cukorbetegeknek

Az új okoseszköz nem annyira az életmentésre, mint inkább az életminőség javítására szolgál.

A Stelo CGM (continuous glucose monitor, folyamatos glükózmonitor) segítségével azoknak a 2-es típusú cukorbetegeknek lehetséges megfizethetőbb módon biztosítani a vércukorszintjük ellenőrzését, akiknek nincs szükségük inzulinra - írta a CES-kiállításról beszámoló ITbusiness.hu. Az idén látható vércukorszint mérő-technológiák többsége olyan okoseszköz volt, ami aztán soha vagy legalábbis minimum évekig meg sem jelenik a piacon. Üdítő kivétel volt látni, hogy a Dexcom CES 2024-es standján valami kézzelfoghatóbb dologról beszéltek: a hamarosan megjelenő Stelo folyamatos glükózmonitorról, egy olyan hordható érzékelőről, amely valós idejű képet ad a vércukorszintünkről

A folyamatos glükózmonitor (CGM) egy olyan okoseszköz, amelyet a vércukorszint folyamatos nyomon követésére használnak ahelyett, hogy a glükózszintet időszakosan, egy csepp vér ujjból történő levételével ellenőriznék. A CGM-eket azok használják, akik inzulinnal kezelik a cukorbetegségüket, például az 1-es, vagy a 2-es típusú típusú cukorbetegek, illetve például a terhességi cukorbetegségben szenvedők.

„A CGM-ek működése az Egyesült Államokban elég jó lefedettségű azok számára akik inzulint is kapnak, és ez a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők körülbelül egyharmadát jelenti”, mondta Jake Leach, a Dexcom ügyvezető igazgatója, majd így folytatta: „Van egy nagyobb tömeg, körülbelül 25 millió ember, akiknek nincs biztosítási fedezete a CGM-ekre, és valójában eddig nem is készült számukra megfelelő termék erre a feladatra.”

Leach elmondta, hogy a Stelo a Dexcom meglévő G7 CGM platformján alapszik, és érzékelőnként körülbelül 15 napig működhet. Az alacsony vércukorszintre figyelmeztető rendszer helyett azonban – ami az inzulint használók számára a leghasznosabb – a Stelo alkalmazás célja az, hogy betekintést nyújtson a valós idejű mérésekbe. Más szóval, ez az okoseszköz nem annyira az életmentésre, mint inkább az életminőség javítására szolgál.

Ez a gyakorlatban úgy fest, hogy a Stelo használatával a 2-es típusú cukorbetegek – akik egyébként nem ellenőrzik rendszeresen a vércukorszintjüket ujjszúrási tesztekkel – jobban megérthetik, hogyan fest a normális átlagos vércukorszintjük, és hogy mit és hogyan kellene tenniük a jobb eredmények eléréséért. 

Továbbiak a teljes cikkben

(Fotó: itbusiness.hu/Dexcom)

Legolvasottabb cikkeink