• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vesztegetés a vád az orvosok bűnperében

Lapszemle Forrás: heol.hu

A feltárt esetekben hang- és videófelvételek objektív módon alátámasztják a vádindítványban foglaltakat.

A középmértékhez igazodó szabadságvesztés-büntetés kiszabását kérte az ügyész a minősített vesztegetés elkövetésével vádolt két egri orvos ellen kedden az Egri Törvényszéken megtartott újabb tárgyalási napon.

Amint arról már többször is beszámoltunk – emlékeztet a Heves Megyei Hírlap – online - a Miskolci Nyomozó Ügyészség dr. D. Gy. J. első- és dr. A. M. másodrendű vádlottat együttesen csaknem 70 rendbeli fontosabb ügyben intézkedésre hivatott hivatalos személy által üzletszerűen és hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett vesztegetés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja. A bűnpernek további öt, a bűntények megvalósításában közvetítő szerepet betöltő orvos, s 64 beteg terheltje van.

A vádirat értelmében a két doktor az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet Egri Kirendeltségén dolgozott fél évtizede orvos szakértőként. A vád szerint 2010. júniusa és november vége között kenőpénz ellenében a magukat leszázalékoltatni akaró betegeknek, okiratokat hamisítva, kedvező leleteket állítottak ki. Megállapították és dokumentálták az ehhez, illetve a baleseti járadékhoz szükséges, az 50 százalékot meghaladó egészségkárosodást, holott mindez nem felelt meg a valós egészségi állapotuknak.

A törvényszék dr. Schmidt Péter tanácsa előtt tegnap a bizonyítás utolsó mozzanatai, hangfelvétel meghallgatása, videófelvétel megtekintése után, a perbeszédek közül a vádbeszédet tartották meg. Az ügyész csaknem két órán át ismertette a majdnem hetven vádpontot. Hangsúlyozta: a korrupciós bűncselekmények a legnehezebben bizonyíthatóak, ám a vádhatóság vizsgálatában feltárt esetekben hang- és videófelvételek objektív módon alátámasztják a vádindítványban foglaltakat.

Az első két vádlott tagadta a bűntények elkövetését. Ám a vádhatóság szerint a hivatásuk alapvető szabályait megszegve jogtalan előnyben részesítették a hozzájuk fordulókat, akiktől kenőpénzeket fogadtak el.

Az ügyész enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, a terheltek egészségi állapotát, több vádlottnál a nyomozás segítését, a megbánásukat. Súlyosítóaknak vette az efféle deliktumok elszaporodottságát, a szakértő vádlottak kapzsi, az orvosi esküjükkel ellentétes magatartását. Dr. D. Gy. J. és dr. A. M. esetében börtönbüntetést indítványoz a vádhatóság, a közvetítő doktoroknál felfüggesztett szabadságvesztést, a többi vádlottnál próbára bocsátást. Anyagiakban is veszteség éri a főbb vádlottakat, ha bűnösöknek mondják ki őket, ráadásul eltilthatják őket a foglalkozásuktól, a közügyek gyakorlásától is.

A védőbeszédeket további tárgyalási napokon tartják.

Legolvasottabb cikkeink