• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kullancsbiztonsági útmutató

Lyme borreliosis 2023.08.14 Forrás: Delaware Online
Kullancsbiztonsági útmutató

Útmutatás a kullancsok elkerülésére, a csípések kezelésére, és a helyes önellenőrzésre.

Hónapokon keresztül várjuk, hogy a meleg időjárás kegyeibe fogadjon bennünket, hogy több időt tölthessünk a szabadban, de a meleg időjárással együtt járnak a bosszantó kullancsok is. Ahogy egyre többen túráznak a nyári fűben, játszanak a hátsó kertekben és táboroznak az erdőkben, a kullancsok kihasználják a lehetőséget, hogy a nadrágszárukon felkússzanak, átmásszanak az ingujjakon vagy fejbőrünkre és hajunkra ugorjanak, hogy azt tegyék, amihez a legjobban értenek: a vérünkkel táplálkozzanak. Tavasszal és nyáron megnövekszik a kullancsok jelenléte, és ezzel együtt a Lyme-kór megbetegedések száma is.

Hol találhatók kullancsok?

A kullancsok sokféle élőhelyen élnek, megtalálhatóak az erdőkben, réteken és vizes élőhelyeken, udvarokban és a lakott területeken is. Az erdős területek, a magas fű vagy a bozót – az erdő és a gyep találkozásának szélei – a kullancsok számára kívánatos helyek, a lombhulladékkal együtt, a talajtakaró növények alatt és a fakupacok vagy kőfalak körül, ahol kisemlősök élnek. Innen a kullancsok rátapadhatnak az általuk zsákmányolt madarakra, emlősökre vagy hüllőkre, és átterjedhetnek más élőlényekre. A kullancsok egész évben aktívak, ha a hőmérséklet fagypont felett van. 

Hogyan tartsa távol a kullancsokat otthonától?

Ha arról van szó, hogy távol tartsa a kullancsokat Öntől és otthonától, többféle módon csökkentheti a kullancsok jelenlétét. A fű nyírása, valamint a levelek, a bozót és a magas gyomok eltávolítása a gyep széléről rutinszerű módszer a kullancsok távoltartására.

Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC további javaslatai a következők:

  • Tűzifa, madáretetők és etetők eltávolítása otthonától. A fát száraz helyen kell felhalmozni.
  • Olyan növények használata, amelyek nem vonzzák az agancsos állatokat (szarvasok, őzek). Az agancsos állatok a kifejlett kullancsok fő táplálékforrása.
  • Egy legalább egy méteres vagy annál szélesebb faforgács, kavics vagy mulcs akadály létrehozása az ingatlana és az erdő között.
  • A régi bútorok vagy szemét eltávolítása a kertből, amelyekben a kullancsok szívesen bújnak meg.
  • A játszótéri eszközöket helyezze el távolabb az udvar szélétől és a fáktól, a teraszokat lehetőleg napos helyen alakítsa ki.

Kullancscsípés megelőzése

A kullancsok szokásos tartózkodási helyének ismerete az első lépés a velük való találkozás megelőzésében. Ha nedves és párás környezetben, fás vagy füves területek közelében találja magát, vannak olyan extra lépések, amelyeket megtehet, hogy biztonságban maradjon, amíg ezeken a helyeken tartózkodik.

Azok, akik a levelek között gázolnak vagy a bokrokat teszik rendbe, viseljenek világos színű ruházatot, hogy láthassák a rajtuk mászkáló kullancsokat. Ha kullancsok által kedvelt területre megy, mindenképpen viseljen hosszú ujjú felsőt és hosszúnadrágot. A nadrágszárat tűrje bele a zoknijába, és fontolja meg, hogy hajgumit viseljen a csuklóján, hogy megakadályozza a kullancsok bemászását a ruhája nyílásaiba.

A megelőzés egyéb módjai

Hasznos lehet DEET (N,N-dietil-meta-toluamid) hatóanyagot tartalmazó kullancsriasztó szer használata. Ez csak néhány órán át tart, és szükség szerint újra kell alkalmazni. Felnőtteknek olyan repellenst kell használniuk, amely kevesebb mint 50% DEET szert tartalmaz. A gyermekeknek szánt repellenseknek 30%-nál kevesebb DEET szert kell tartalmazniuk. Ne használjon DEET szert tartalmazó szereket 2 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél.

A kirándulás alatt és után nézze át testrészeit. Legyen alapos, amikor a hóna alatt, a köldöke belsejében, a fülében és környékén, a térde mögött, a lábai között, a dereka körül, valamint a fej- és testszőrzetben és annak környékén ellenőrzi kullancs jelenlétét. Sőt, szeretett háziállata valószínűleg nem is sejti, hogy egy kullancs épp most akaszkodott rá, hogy ingyen bejusson a házba egy kör apportírozás után. Az sem árthat, ha a gyerekeket még egyszer megnézi, miután ellenőrizték a kullancsokat.

Forrás: Delaware Online

Legolvasottabb cikkeink