• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Több tudatosságra, nagyobb odafigyelésre van szükség

Lyme borreliosis 2023.07.27 Forrás: Weborvos
Több tudatosságra, nagyobb odafigyelésre van szükség

Karin O'Shea tanárnő több tudatosságot javasol a kullancsok kapcsán, saját Lyme-kór horrorja után.

Az ír Skibbereen Community School egy volt tanára, akinek az életét tönkretette a Lyme-kór, arra kéri az embereket, hogy idén nyáron fokozottan figyeljenek a kullancsokra, amikor kimozdulnak. Karin O'Shea a betegség miatt többnyire ágyhoz kötött és szinte állandó fájdalmakkal küszködött, mielőtt tavaly márciusban Németországba utazott intenzív kezelésre.  Az utazás egy adománygyűjtésnek köszönhetően vált lehetővé, amely több, mint 70 000 eurót hozott össze, és amely fedezte az orvosi költségek egy részét.

Az írországi Kilgarvanból származó nőnél 2021-ben diagnosztizálták a kullancscsípés okozta Lyme-kórt, miután évekig tartó, megmagyarázhatatlan egészségügyi problémái voltak. A 28 éves lány valójában úgy gondolja, hogy már nyolc-kilencéves korában megfertőződött, és ekkor kezdtek kialakulni az egészségügyi tünetei. Most azonban, 14 hónappal a Németországban töltött egy hónapos kezelés után azt mondta, hogy „mérföldekre” van attól, ahol tavaly volt.

„Németországba kerekesszékben mentem, de a saját lábamonjöttem haza. Hazatérve még mindig nagyon beteg voltam, és erre fel voltam készülve, mivel tudtam, hogy nincs gyors megoldás. De amint elértem a 12 hónapos határt, úgy éreztem, hogy visszanyertem korábbi életminőségem egy részét” – mondta.

Még mindig kap kezelést, többek között immunerősítő gyógynövényeket, de most már tud társaságba járni, sétálni, és reméli, hogy idén szeptemberben visszatérhet a tanári állásába. „Annyira boldog és hálás vagyok, hogy így alakultak a dolgok számomra” – osztotta meg gondolatait. – „Németországban azt mondták nekem, hogy nem hitték, hogy újra járni fogok. Ha nem mentem volna oda a kezelésre, ha tovább vártam volna, minden reményem szertefoszlott volna, és ezért vagyok annyira hálás mindenkinek, aki adományt gyűjtött, hogy eljussak oda”.

Karin úgy érzi, hogy jobban fel kell hívni a figyelmet a kullancsok és a Lyme-kór veszélyeire. „A kullancsok körülbelül 5-15%-a hordozza a Lyme-kórt, de ha csak gyanítod, hogy megcsípett egy, akkor is azonnal menj orvoshoz, hogy kezelést kérj. Ne gondold, hogy csak azért, mert nem látszik a tipikus körkörös vörös folt, máris megúsztad. Nekem nem volt ilyen. Az is nagyon fontos, hogy a séták után ellenőrizd magad és a család többi tagját is, hogy nincs-e rajtuk csípés, különösen, ha füves területen tartózkodtak!”

Forrás: Southern Star

Legolvasottabb cikkeink