• Pollen
    • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

      Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

    • Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

      Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

    • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

      Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

  • utazás
    • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

      Kockázatos az utazás az oltások nélkül

    • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

      Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

    • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

      Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • napártalom
    • Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

      Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

    • Nagyon erős UV-sugárzásra figyelmeztetnek

      Nagyon erős UV-sugárzásra figyelmeztetnek

    • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

      Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

gaz8

Orvos válaszol Szerző:

jonapot...szeretnem megkerdezni,hogy melyek azok az etelek amiktol
nem lesz gaz a gyomrunkban,nem puffadunk fel....egyaltalan van ilyen?...

... es az is erdekelne,hogy peldaul aki delben 12 kor megeszik egy paszulylevest,mikor kezdenek keletkezni a mellekhatasok,vagyis a gazok?
lehet ,hogy csak ejjel?
nagyon koszonom,hogy valaszolnak,sajnos erdekel a tema,mert manapsag barmit eszek felpuffadok...koszonom

jelige:gaz8


VÁLASZ


Tisztelt Kérdező!

A fokozott gázképződésért a következő élelmi anyagok "tehetők felelőssé": brokkoli, kelbimbó, káposzta, savanyú káposzta, kukorica, uborka, hagyma, fokhagyma, zöldpaprika, petrezselyemgyökér, szója, retek, sárgadinnye, görögdinnye, szegfűbors, dió, mogyoró, szénsavas italok, füstölt, pácolt húskészítmények, bab, borsó, lencse, kukorica, tojás, sör.
Azonban el kell mondanom, hogy egyénileg még a felsoroltakon kívül is más élelmi anyagok okozhatnak puffadást.
Az, hogy mikor jelentkezik ez a panasz függ az elfogyasztott étel mennyiségétől, a fogyasztott rostmennyiségtől, a gyomor és a belek mozgékonyságától, esetleges betegségektől.
Javaslom, hogy a felsorolt élelmi anyagokat kerülje, vagy minimálja, vagy esetleg figyelje meg, hogy ezeken kívül melyek azok, amik panaszt okoznak.

Üdvözlettel: Polyák Éva

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink