• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Hogyan beszéljem meg a testemmel, hogy tudom, hogy baj van a lelkemben?

Orvos válaszol 2013.06.18 11:29 Szerző: Fodor Mónika pszichológus

8 év után romokban fekszik a házasságom. A férjem beszélni sem hajlandó a dologról, nem hogy változtatni rajta, vagy helyrehozni. Ezt egyértelműen tudomásomra hozta. Van egy tinédzser lányunk, és semmi vagyonunk. Egyik hónapról a másikra élünk. Ez azért fontos, mert egyszerűen nincs lehetőségünk külön-külön új életet kezdeni...

...A dolog úgy kb 3 éve kezdődött. Nem egy harmadik fél miatt, leírhatom ugyan az én verziómat, csak nem tudom, fontos-e, hiszen a másik fél véleményét nem ismerjük, olyan szinten nem, hogy velem sem osztotta meg.
Vélhetően az ő életébe 15 év után újrabelépő rokon láttatja vele máshogy a dolgokat. Azt kell gondoljam, hogy ezzel az egyébként igen közeli rokonával annak idején miattam szakadt meg a kapcsolata, mert talán ellenezte a házasságunkat, mert az ő érdekeinek ez nem felelt meg. De mindezt csak feltételezem.
(Azt azért hozzá kell tennem, hogy olyan szinten áll mostmár a befolyása alatt, hogy még a munkáját is otthagyta, és kb fél évig nem dolgozott, mert ez a rokon munkát igért neki, hitegette, aztán persze nem alkalmazta. stb,stb,...)
Én ebbe a helyzetbe sajnos belebetegedtem. Olyan szinten, hogy különböző autoimmun betegségekkel már kórházba is kerültem. Én meg vagyok győződve róla, hogy a testem ezeket a jeleket pszichoszomatikus tünetként küldi.
És akkor itt jön a kérdésem. Hogyan "beszéljem meg" a testemmel, hogy ne produkáljon testi tüneteket, teljes mértékben tisztában vagyok vele, hogy mennyire nincsenek rendben a dolgok (a lelkemben), ne nehezítse még ezzel is a helyzetemet.
Pillanatnyilag nagyon kilátástalannak látom a dolgokat, végtelenül boldogtalan vagyok. Ezt persze nehezíti, hogy együtt kell élnem azzal a férfival, akivel jobb lenne már külön. Nem veszekszünk, nincsenek nálunk kiabálások, csak éppen nincs szeretet és bizalom sem, és nem vagyunk társai egymásnak. Vélhetően mindketten tisztában vagyunk vele, hogy egyszerüen nincs más lehetőségünk. Csak a csodában tudok bízni, ( mondjuk egy lottó 5-ös formájában), hogy egyszer majd lesz annyi pénzünk, hogy elváljunk. De addig?...
Mit tudok tenni, hogy nem csak ép ésszel, hanem ép testtel kibírjam ezt a helyzetet?


VÁLASZ


Pszichoszomatikus panaszok esetén a testi tünetek kezelése a legtöbbször eredménytelen. A kiváltó lelki okokat kell megszüntetni. A mentális támogatáshoz kérje szakember segítségét.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink