Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Az összes interneten található kalkulátor/cikk azt írja, hogy a terhességi kor és a magzati kor két, különböző dolog. Ez egyértelműen le van vezetve, tiszta...

... A kérdésem az lenne, hogy megállapítható-e (nagyjából) a magzat kora az ultrahang adatok alapján?
Augusztus 29-én volt az első uh, ami szerint 7 hetes és 1 napos volt a terhesség (10 mm volt a CRL, volt szívhang: 124/perc-ezek alapján inkább 6-6,5 hetes a magzat, ha jól értettem), utolsó menzesz július 9. Ciklus 29 napos. Illetve az október 2-i uh-on a terhességi időt 12 hetes 4 naposnak mondták a magzat adatai alapján. Ezek alapján a konkrét kérdés tehát az, hogy a gyermek a július 14-i vagy a 21-i héten fogant? Illetve az, hogy az 1 hetet a betöltött 1. hét esetén számoljuk vagy (a példa kedvéért) ha júl. 16-án fogant, akkot július 20-a már az első hétnek számít-e és így lesz a terhesség 7 hetes+1 napos az augusztus 29-i uh-n, a magzat pedig kb 5 hetes?
(A 16 heti uh-on okt.29-én súly alapján 15 hetes 5 napos, az összes adatot figyelembe véve pedig 16 hetes +1 napos volt terhesség és ekkor a korábbi várható születési dátumot április 16-ról április 14-re korrigálták.)
Válaszát köszönöm.


VÁLASZ


Nem szerencsés, ha bárki szigorúan ragaszkodik az élettanban a matematikai képletekhez. A terhesség korát az utolsó menses első napjától számítják (ha ismert) és hetekben és napokban adják meg. Az Ön esetében is a terhesség augusztus 29-én 7 hetes és egy napos volt a számolás szerint. Ugyanakkor az ultrahangos vizsgálat alapján a magzat kora 6-6,5 hét, holott a terhességi kor és a magzati kor között két hét különbséggel kell számolni, tehát öt hetes lehetett, ahogy Ön is számolta. Az ultrahangos vizsgálati lelet alapján a magzat korát lehet meghatározni, de nem percre-órára-napra pontosan. Ugyanis a magzat méretei egyénileg változnak. Tehát a terhességi kor és a magzati kor egymástól – nagyjából két hét különbséggel – eltérhet egymástól, ezért az ultrahangos vizsgálat során esetleg korrigálni kell. Ahogy Ön is írta, a fogantatás a számítások szerint a 16-i héten történhetett. Az október végi 15 hét 5 nap és a mindent figyelembe vett 16 hét 1 nap között a különbség 2 nap, ezért történt a korrekció a szülés várható időpontjában.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink