• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szitakötő

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr !
Férjem az utóbbi hónapokban vitáinkat , ha az nem számára kedvező kimenetelű, azzal zárja, hogy közli velem, mér nem is szeretem őt. Ez kezdetben édesnek és gyerekesnek tűnt, de most már kissé bosszantó. Néhányszor elmondtam, hogy ez nem igaz, hiszen szeretem, de unom a folyamatos bizonygatást. Talán éreznie kéne....A hab a tortán, hogy valamelyik este egy beszélgetés során csak úgy odavetette, tudja, hogy viszonyom volt az egyik volt évfolyamtársammal, bizonyítván, hogy nem szeretem őt. No ezen azért már felháborodtam, egyrészt mert nem igaz, sőt, abszolút badarság, de nem tudom róla meggyőzni, állítja, hogy nem csak sejti, tudja. És itt kezdtem el gondolkodni azon, hogy nem lehet vele valami baj, ha ennyire tökéletesen megvan valamiről győződve, ami nem volt, nincs, és ettől a meggyőződésétől nem tudom eltántorítani. A viselkedése egyre kiábrándítóbb. Mit tegyek ? Szitakötő

Kedves Szitakötő!
Köszönöm a levelét, nagyon fontos, amit írt és egészen biztos vagyok abban, hogy hasonló probléma nagyon-nagyon sok emberi kapcsolatban jelentkezik.
Látszólag mindennapi és könnyen megoldható történet, de biztos vagyok abban, hogy kapcsolatuk válságának biztos jeléről van szó.
Tudja véletlenek nincsenek, főleg az emberi kapcsolatokban. Az érzéseink sokkal megbízhatóbbak, mint hinnénk és mindig jeleznek valamit a lelkünkben mélyen zajló történésekről. Fiatalabb koromban levelét elintéztem volna azzal, hogy férjének kóros
féltékenysége van ,amit "kezelni" kellene. Azt hiszem Ön is ilyesmire gondol, amikor azt írja, hogy férje viselékedése egyre kiábrándítóbb. Valóban az, a féltékenységet nem véletlenül nevezik "zöldszemű szörnyetegnek" és nem véletlenül szerepel a keleti gondolkodásban nagyon előkelő helyen a romboló,
negatív érzelmek sorában. Egészen biztos vagyok abban, hogy önmagában képes szétverni bármilyen emberi kapcsolatot.
A másik "hatalmas" érzés, amit említ, az a szeretet. Csakhogy a szeretet szóval nekem nagyon sok problémám van. Az emberek többsége teljesen önkényesen kezeli és ma már mintha mindenkinek lenne egy saját maga által kialakított szeretet fogalma, ami persze a szeretet eredeti értdelmezésére utal. A keresztény kultúrkörben talán Szent Pál levelében írt szeretet
értelmezés a leginkább elterjedt, de szinte minden kultúrában a legfontosabb érzések között szerepel. Csak azt nem tudom, hogy Önök mit értenek szereteten. Majdnem biztos vagyok, hogy a férje egészen mást ért ezalatt, mint Ön.Nem akarom leírni, hogy én mit értek szereteten, mert ettől még semmi sem fog történni.
De Önöknek foglalkozni kellene ezzel nagyon komolyan. Én szívesen megvenném Önöknek ajándékba a szeretetről és a féltékenységről írt lélektani könyvek egy-egy példányát.Sétáljon el valamelyik Libri könyvesboltba és a pszichológia, vagy ezoterika polcon biztosan talál megának több könyvet a témáról.És ha már arra jár, érdemes a házassági krízisekről szólót is megvenni.
Nyilván nem véletlen, hogy a weborvos pszichiáter rovatánál kötött ki az Önök házasságának nagyon komoly problémája. Ez szinte általános ma már. Orvosi probléma lett a házasságok szinte általános problémájából.Nagyon szomorú, de ez így van. Nagyon szeretném, hogy a saját érdekében és persze a család érdekében felejtse ezt el hosszú időre, ha nem véglegesen, mert akkor valóban pszichiátriai problémává válhat.
Talán ez is a válaszom arra, amit kérdez ( "mit tegyek?"). Egyenlőre csak ennyit és ha valóban megoldást keresnek, akkor vállaljanak egy párterápiát. (nem azért, mert betegek, hanem azért, mert nálunk a párterapeuták a legjártasabbak a házassági konfliktusok " kezelésében". Ha férje erre nem hajlandó, akkor Ön kérjen indulásként néhány órát egy pszichoterapeutától, vagy bármely az emberi kapcsolatokkal foglalkozó szakembertől. Ne sajnálja erre az időt és a pénzt, mert nagyon komoly dologról van szó.
Én nagyon szívesen meghallgatnám kettőjük történetét és biztos vagyok abban, hogy megtalálnánk az " értelmét" férje féltékenységének és az Ön kiábrándulásának is.
Együttérzéssel: dr.Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink