• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Új terápiás lehetőségek a myeloma kezelésére

PR Forrás: (X)
Új terápiás lehetőségek a myeloma kezelésére

Az új szerek jelentősen meghosszabbítják a túlélést és jobb életminőséget is biztosítanak az érintetteknek.

VII. Miskolci Myeloma Konferenciára ez év február végén került sor Lillafüreden, a Hotel Palotában. A korábbi eseményekhez képest a Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaság (MHTT) elnöksége megújult formában tartotta meg a konferenciát, igyekeztek több lehetőséget kínálni az egyes centrumoknak arra, hogy bemutathassák saját munkájukat, tapasztalataikat.

Mindez jól rímelt arra a szándékra, hogy a konferencia összefoglalja azokat a tapasztalatokat, amiket e több arcú betegség kezelésében szereztek a magyar szakemberek. A myeloma multiplex betegség rendkívül változatos tüneteket okozhat és szinte minden betegnél kissé másképpen jelentkezik, így a kezelése sem egyetlen séma alapján történik. Éppen ezért (is) fontos, hogy e betegség kezelésében minél több tapasztalatot oszthassanak meg egymással a szakemberek.

Viszonylag gyakori kórképről van szó, Magyarországon évente 350-400 új esetet diagnosztizálnak. E betegség egyelőre nem gyógyítható, de nagyon jól kezelhető, így sok beteg évekig, évtizedekig teljes életet élhet, ezért az összes terápiában részesülő beteg száma nagyjából 1200 fő.

A hagyományos terápiás lehetőségek, bár képesek a betegek életének meghosszabbítására, az életminőségre jelentős negatív hatást gyakorolnak. Radványi Gáspár professzor, a kongresszus elnöke úgy fogalmazott, hogy e szerekből már kihozta a tudomány, amit lehetett, így új utakat kell keresni.

Az elmúlt évtizedben – mint az onkológia sok más részterületén is – forradalmi változások történtek, számos új kezelési lehetőség és módszer jelent meg. Mivel e betegeket kizárólag hematológiai centrumokban részesítik ellátásban, így a hazai szakmának lehetősége volt ezen új terápiákkal megismerkedni és azokkal tapasztalatokat szerezni.

Mivel a betegség nem gyógyítható, így a kezelések során törvényszerűen vannak felívelő szakaszok és kisebb visszaesések is. A kezelésekben az új gyógyszerek megjelenése döntő változást hozott. Borbényi Zita professzor asszony elmondta, hogy ezek a készítmények már nem általános daganatölő szerek, hanem speciálisan, egy-egy jelátviteli úton keresztül tudják a daganatos sejteket elpusztítani. Az új szerek jelentősen meghosszabbítják a túlélést és jobb életminőséget is biztosítanak az érintetteknek.

Alkalmazásuk jellemzően kombinációban történik. E kombinációk összeállítása betegenként változó lehet, illetve ha csökken egy adott kombináció hatékonysága egy adott betegnél, akkor a következő kezelésre érdemes a kombináción változtatni. E munka szépségéről egyébként sokat elmond az a konferencia előadás, ami egy beteg nyolc vonalbeli kezelését mutatta be.

Az új kezelések kapcsán mindkét szakértő aláhúzta, hogy egy-egy új gyógyszer piacra kerüléséhez számos klinikai vizsgálatra van szükség, és Magyarország élen jár a nemzetközi klinikai vizsgálatokban történő részvételben. Ennek számos előnye van: a betegek korábban és ingyenesen jutnak az új innovatív készítményekhez, a kezelőorvosoknak pedig alkalmuk nyílik közvetlen tapasztalatokat gyűjteni. Így, mire a hatóságok törzskönyvezik az új terápiát, a magyar kezelőorvosok maximálisan felkészültek azok napi szintű alkalmazására. E modern terápiák közül pár már most is elérhető, azonban csak egyedi méltányossági kérelem alapján, ami a szakértők megfogalmazása szerint nem kis adminisztrációs terhet ró a kezelőorvosra.

A konferencia előadásai és szakértői nyilatkozatai egyértelműen mutatják, hogy a magyar szakma jól ismeri a legmodernebb innovatív terápiás eszközöket is, tisztában vannak az előnyökkel és az esetleges mellékhatásokkal is. Elmondható, hogy „felkészültek" az új terápiák bevetésére és nagy várakozással tekintenek az új szerek finanszírozásba kerülésére.

Legolvasottabb cikkeink