• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A legkorszerűbb terápiák a szívbetegségek kezelésében

Regionális hírek 2024.03.08 Forrás: Unideb.hu
A legkorszerűbb terápiák a szívbetegségek kezelésében

Hamarosan újabb fejlesztést jelentenek be, amely a katéteres eljárások, különösen a szívbillentyű betegségek területén jelent majd jelentős előrelépést.

A koszorúér-betegségek, a szívelégtelenség és a szívritmuszavarok mellett a társbetegségek, többek között a magas vérnyomás, a cukorbetegség, illetve az elhízás legújabb kezelési lehetőségeit is megvitatják a szakemberek a csütörtökön kezdődött 29. Debreceni Kardiológiai Napokon. A Debreceni Egyetemen rendezett tanácskozáson mintegy ötszáz kardiológus, nefrológus, diabetológus és háziorvos vesz részt - adta hírül az egyetemi portál.

- A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája évtizedek óta nagyon magas színvonalú regionális betegellátási tevékenységet végez, igazi centrumklinikaként látja el feladatait. Ehhez nagymértékben hozzájárult, hogy a klinika vezetését mindig igen innovatív szemlélet jellemezte, ennek is köszönhető, hogy az elmúlt években több új diagnosztikai és terápiás eljárást, új katéteres technikákat vezettek be, ezzel tovább erősítve a klinika centrumjellegét. A Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetése támogatja a klinika korszerűsítési törekvéseit, ennek eredményeként hamarosan újabb infrastrukturális fejlesztést jelentünk be, amely a katéteres eljárások, különösen a szívbillentyű betegségek területén jelent majd jelentős előrelépést – hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Zoltán rektorhelyettes, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke a rendezvény csütörtöki megnyitóján.

A Kardiológiai Klinika 29. alkalommal szervezte meg a Debreceni Kardiológiai Napokat, amelyet idén március 6-a és 9-e között rendeznek meg a Debreceni Egyetemen. A tematikus továbbképző konferencia célja, hogy a szív-és érrendszeri betegségek diagnosztikájával, kezelésével kapcsolatos legújabb ismereteket, tapasztalatokat megvitassák a szakemberek.

- A dinamikusan fejlődő kardiológiai tudománynak köszönhetően egyre eredményesebben tudjuk kezelni a szív- és érrendszeri betegségeket. Az elmúlt időszakban új gyógyszerek jelentek meg például a koleszterinterápiában vagy a szívelégtelenség kezelésében, illetve bővültek az eszközös lehetőségek a billentyűbetegségek és az úgynevezett egyéb szervi szívbetegségek katéteres gyógyítása terén, amiben a debreceni Kardiológiai Klinika élen jár. A TriClip eljárást például Magyarországon jelenleg csak itt végezzük. A katéteres beavatkozás során kapcsokat helyeznek el a jobb szívfélben lévő billentyűn, így szüntetik meg a vér visszaáramlását a kamrából a pitvarba – ismertette Csanádi Zoltán egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója, a konferencia elnöke.

A szombatig tartó szakmai programon a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika orvosai néhány érdekes és tanulságos esetet is bemutatnak az elmúlt évből.

Legolvasottabb cikkeink