• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egymilliméteres szívbillentyű a kis páciens 7 milliméteres szívében

Regionális hírek 2024.03.28 Forrás: Szegedi Tudományegyetem - Weborvos
Egymilliméteres szívbillentyű a kis páciens 7 milliméteres szívében

Bemutatták az SZTE Foeto-Maternalis Centrumát, amely a várandósgondozásban nemzetközi szabványok szerint ígér új minőségű ellátást.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján bemutatták a 2024. március 1-jén megnyílt Foeto-Maternalis Centrumot (FMC), amely a várandósgondozásban nemzetközi szabványok szerint ígér egészen új minőségű ellátást. Az új szemléletű anya-magzat medicinán alapuló központ a világ csúcstechnológiáját jelentő ultrahangos vizsgálati berendezéssel, fejlett informatikai rendszerrel és jelentős szakmai konzultációs háttérrel kezdte meg működését. 

A foeto-maternális medicina, vagyis az anya-magzat orvostudomány a szülészet-nőgyógyászat új, mindössze néhány évtizedes szakterülete. Az az etikai konszenzus hívta életre, amely szerint nemcsak az anya, hanem a magzat is páciens. A szakterület fókuszában a fejlett és kiterjesztett anyai és magzati szűrővizsgálatok, valamint a komplikált terhességek terápiája, diagnosztikája és menedzsmentje áll – foglalta össze az új központ várandósgondozási tevékenységét dr. Elekes Tibor, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Foeto-Maternalis Centrumának vezető főorvosa. 

Prof. dr. Várbíró Szabolcs, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója felidézte, hogy évekkel ezelőtt a szerencsés véletlen is közrejátszott, amikor egy 40 dekás gyermeket sikerült világra hozni és megmenteni, annak köszönhetően, hogy az édesanya idejében bejött ellenőrzésre, érezve, hogy magzata nem mozog a hasában.

- Rettentő nagy szerencsénk volt. Ekkor fogalmazódott meg bennem az, hogy rendszerszinten úgy kellene működnie a várandósgondozásnak, hogy a szerencsén kívül a rendszerezett ellenőrzés, a szorosabb követés segítségével időben felismerjük az egyes kórképeket.

Várbíró Szabolcs elmondta, hogy az új szemlélettel 2024 januárjában sikerült beazonosítani egy rekeszsérves babát. E kórképnek súlyos hatása is lehetett volna a megszületés utáni kilátásokra, Elekes Tibor főorvos és csapata segítségével azonban egészen pontosan sikerült meghatározni a magzat méhen belüli állapotát. A várandós anya azóta sikeres műtéten van túl, és három héttel az érkezését követően már haza is adták. 

Az eseményen Elekes Tibor bemutatta a központ különleges ultrahangkészülékét és a vizsgálószobát. A szobában éppen egy várandós hölgyet vizsgáltak, aki a sajtó hirtelen jött társaságában, de annál boldogabban tudta meg, hogy magzata egészséges, jól fejlődik.

 

- Most éppen a magzat agyán belül vagyunk, a kisagy méretét mérjük – mutatott a képernyőre Elekes Tibor. - Az agy célzott vizsgálata szintén része a központ szakmai programjának. A neuroszonográfia viszonylag új terület, amelyet ma Magyarországon is csak néhány orvos képes elvégezni, és még nálunk gazdagabb országokban is unikális vizsgálatnak számít. A szív mellett az agy a magzat legbonyolultabb szerve, és itt véti a legtöbb hibát a természet. Az agy célzott vizsgálata képes felfedni ezeket az agyi fejlődési rendellenességeket. Ezért az FMC egyik fontos szakmai koncepciója a cardio-neuro-genetikai szemlélet, amely azt jelenti, hogy e két szervrendszert nagyon nagy alapossággal vizsgáljuk meg, hiszen ezek a magzati fejlődési rendellenességek körülbelül felét teszik ki. 

A bemutatott ultrahangkészülék nem véletlenül drága: ez a mai csúcstechnológia, az utolsó fejlesztés, jelenleg a világon nincs ennél jobb UH-berendezés. Különleges a vizsgálófeje, a monitorja, és rendkívüli képalkotási technikákat használ. Számos olyan funkciója van, amellyel a korábbi készülékek nem rendelkeznek. Elekes Tibor szerint az ultrahang eszköz felbontása alkalmas arra, hogy egy 12 hetes magzat 7 milliméteres szívében lévő 1 milliméteres szívbillentyű hermetikusan záródó jellegét biztonsággal megítéljék. 

A Foeto-Maternalis Centrum egyetemi központként a délkelet-magyarországi régió magzati ultrahang-diagnosztikai tercier, vagyis legmagasabb szintű ellátója. A központ invazív magzati diagnosztikai felkészültsége és klinikai genetikai szakrendelése, kiegészülve az SZTE Orvosi Genetikai Intézet II. szintű genetikai laboratóriumi hátterével és III. progresszivitási szintű genetikai tanácsadójával, a délkelet-magyarországi régió legmagasabb szintű közfinanszírozott Klinikai Genetika Járóbeteg Szakellátását biztosítja. Az FMC emellett az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika területéhez tartozó várandósok alapszűréseit is végzi. Ennek során Elekes Tibor szerint a hazai szakmai és jogi elvárásokat messze meghaladó nemzetközi ISUOG (International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology) ajánlásai szerinti szakmai színvonal teljesítése a céljuk.

Legolvasottabb cikkeink