• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megújultak a Pulmonológiai Klinika járóbeteg ambuláns helyiségei

Regionális hírek 2024.02.26 Forrás: Semmelweis Egyetem
Megújultak a Pulmonológiai Klinika járóbeteg ambuláns helyiségei

A rektor az átadón bejelentette azt is, hogy dr. Müller Veronikát kinevezte a Külső Klinikai Tömb orvosszakmai főigazgatójává.

Két hónap alatt befejeződött a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája hat járóbeteg-ellátó szobáinak, illetve a kapcsolódó betegfogadó, váró és egyéb közösségi, valamint vizsgálóhelyiségek felújítása, az orvosok és a páciensek pedig már birtokba is vehették a megújult tereket. 

Ez a nagymúltú klinika a hazai pulmonológiai ellátás megkerülhetetlen szereplője, amely amellett, hogy évi mintegy 30 ezer járóbeteget lát el, és kétezer kúraszerű onkológiai ellátást biztosít, országosan egyedülálló módon valamennyi speciális ellátási módban a betegellátás mellett kiemelkedő tudományos, illetve szakmai tevékenységet is végez – hangsúlyozta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a korszerűsített ambuláns helyiségek átadásakor. Méltatta a klinika szerepét a COVID-járvány alatti ellátásban, amivel párhuzamosan az oktatási és a tudományos tevékenység is erőteljesen jelen volt, úgy fogalmazva, hogy a Semmelweis Egyetemhez hasonlóan a klinika nemcsak előre lépett, hanem meg is erősödött. A gyógyítás mellett a graduális oktatás és a szakorvosképzés színvonalát is emeli majd a bronchológiai műtő új, EBUS bronchoszkóp egysége – mondta a rektor. Bejelentette azt is, hogy dr. Müller Veronikát kinevezte a Külső Klinikai Tömb orvosszakmai főigazgatójává.

Dr. Pavlik Lívia kancellár úgy fogalmazott, mindig öröm látni, hogy megérte egy-egy fejlesztést megvalósítani, ha az jobbá teszi az itt dolgozók életét. Ehhez kapcsolódóan dr. Szabó Attila, a Klinikai Központ igazgatója beszédében felidézte, mekkora fejlődésen ment keresztül a Pulmonológiai Klinika 2019 óta, amikor is a Tömő utcába költözött, majd felhívta a figyelmet arra is, hogy bár elsősorban a betegekért és a hallgatókért dolgoznak, azonban a munkavállalók megtartásához is hozzájárul a munkakörülmények és az eszközpark fejlesztése, korszerűsítése. Dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja azt hangsúlyozta, hogy mindig örömmel támogatják az oktatási infrastruktúra fejlesztéseket.

A korszerűsítést a klinika osztályainak takarékos gazdálkodásával, mondhatni közösségi összefogásból, a saját, és egyetemi, valamint alapítványi forrásokból sikerült megvalósítani, a bronchológiai műtő új EBUS bronchoszkópos egységét pedig az Általános Orvostudományi Kar pályázatának köszönhetően tudtuk beszerezni – mondta a honlapunak dr. Müller Veronika, a klinika igazgatója. A bronchoszkópia a tüdőgyógyászat alap vizsgáló módszere, amellyel a hörgőket vizsgálják, és ha szükséges, mintavételre is alkalmas. Számos légzésfunkciót érintő betegség, de főleg a daganatos megbetegedések diagnosztikájában fontos.

Az EBUS egység lehetőséget ad arra, hogy a korábbi, mellkassebészeti megoldáshoz képest az altatott, bódított beteg légcsövébe juttatott bronchoszkóp a kapcsolódó ultrahang segítségével közvetlenül megtalálhassa a gyanús nyirokcsomót, és egyúttal beleszúrva mintát is lehet venni vele. „Ez sokkal kevésbé megterhelő a páciensnek, és sokkal hamarabb ad eredményt is” – hívta fel a figyelmet dr. Müller Veronika. A műtő mellett kialakítottak egy, a hallgatók és szakorvosok gyakorlati oktatását segítő skill labort is, ahol szimulációs eszközökkel elsajátíthatják a tüdő vizsgálatát segítő eszközök használatát.

(Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink