• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Többféle eljárás is elérhető a zöldhályog kezelésére a PTE-n

Regionális hírek 2024.03.06 Forrás: PTE - Weborvos
Többféle eljárás is elérhető a zöldhályog kezelésére a PTE-n

Többek között egy speciális kezeléssel, a szelektív lézer trabekuloplasztikával is csökkenthető a szemnyomás.

A zöldhályog (vagy latin nevén glaucoma) egy betegségcsoport, ami a látás hosszú távú, fokozatos és visszafordíthatatlan romlását jelenti, egyes esetekben akár vaksághoz is vezethet. Az életkor előrehaladtával fokozatosan növekszik a betegség előfordulása. Becsült adatok alapján a világon közel 80 millió, hazánkban körülbelül 60-70 ezer embert érint a betegség - áll a Pécsi Tudományegyetem a Glaukóma szerdai Világnapján kiadott közleményében.

A zöldhályog jelenleg nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel és rendszeres kontrollvizsgálatokkal a látásromlás mértéke lassítható. A zöldhályog kezelésében bizonyítottan hatásos beavatkozás a szemnyomás csökkentése, ezt többféle módon végzik a szakemberek. 

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szemészeti Klinikáján dr. Csutak Adrienne klinikaigazgató vezetésével többezer zöldhályogos beteget kezelnek, majd az utógondozás során figyelemmel követik a beavatkozások hatékonyságát. A legtöbben szemcseppet kapnak, de lézerkezelésre és egyéb műtéti megoldásokra is szükség lehet. A 2000-es évek eleje óta egy speciális lézerkezelés, a szelektív lézer trabekuloplasztika (SLT) végezhető a nyitott zugú zöldhályogosok számára. Ezt kezdetben kiegészítő terápiaként alkalmazták a szemcseppek mellett, de mára a beavatkozás már elsődleges kezelésként is alkalmazható, a szemcseppek alternatívájaként.

A magyarországi klinikák közül elsőként a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szemészeti Klinikája rendelkezett ilyen kezelésre alkalmas eszközzel, és nagyon korán, már 2016-ban megindult a betegek lézeres kezelése. Azóta csaknem 500 alkalommal történt ilyen beavatkozás – ez nemzetközi viszonylatban is jelentős számú kezelést jelent. Az eredmények azt mutatják, a zöldhályog akár szemcsepp nélkül is kezelhető a lézeres beavatkozás után. A lézerkezelés a betegek számára jól tolerálható, egyszeri, pár perces fájdalommentes beavatkozással jár.

Amennyiben sem a szemcseppes, sem a lézeres kezelés nem hozza a várt szemnyomás-csökkentő hatást, műtétre van szükség a szemfolyadék elvezetésére. A zöldhályogellenes műtét (trabekulektómia) a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szemészeti Klinikáján is alapvető műtétnek számít, ám a hatékonysága mellett szövődményekkel is járhat.

Az orvostudomány fejlődésével több alternatív lehetőség is elérhető már, többek közt a mély sclerectomia és a minimálisan invazív zöldhályogellenes műtétek (MIGS). A beavatkozás során egy kisméretű implantátumot helyeznek a szembe. A fémből készült eszköz (iStent) már évek óta elérhető a pécsi Szemészeti Klinikán, de 2023 júliusában, második szemészeti centrumként az országban, a műanyag implantátum (Preserflo) beültetését is megkezdték a szakemberek.

Dr. Csutak Adrienne szerint a műtét utáni szemnyomáseredmények azt mutatják, hogy ez a műtéti technika kiváló alternatívája lehet a hagyományos műtétnek, ráadásul kisebb a műtéti megterhelés a kezelés során. Ezeket az eszközöket azonban egyelőre nem finanszírozza a társadalombiztosító.

Amennyiben az eddig említett beavatkozások nem hatékonyak, a hosszúcsöves implantátumok beültetése lehet megoldás, amit szintén elvégeznek a pécsi Szemészeti Klinikán. Előrehaladott zöldhályogos károsodás vagy tartós fájdalom esetén a szemnyomást nem minden esetben lehet kellőképpen csökkenteni a már ismertetett eljárásokkal, ezért ilyenkor a szemben lévő folyadék termelését végző területet fagyasztják vagy lézerrel kezelik a szemészek.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában a zöldhályog kezeléshez szükséges eljárástípusok közül minden módszerrel rendelkeznek a szemészek. A hagyományos és a legkorszerűbb műtéti technikák közül a betegek és orvosaik számára széles paletta áll rendelkezésre a látás megőrzésének céljából.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink