• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tudományos fórumot rendeznek dr. Kopa János idegsebész emlékére

Regionális hírek 2024.02.21 Forrás: Weborvos
Tudományos fórumot rendeznek dr. Kopa János idegsebész emlékére

A konferencián nemcsak a professzor munkásságáról emlékeznek meg, hanem szó lesz az idegsebészet aktuális kérdéseiről is.

Szakmai programmal és emléktáblaavatással emlékeznek csütörtökön a Kaposi Mór Oktató Kórházban a kaposvári intézmény idegsebészeti osztályának egykori vezetőjére prof. dr. Kopa Jánosra. A tudományos fórumon nemcsak a nemzetközileg is elismert iskolateremtő, gyógyító, oktató és kutató munkásságáról emlékeznek meg, hanem szó lesz az idegsebészet, a neurointervenció aktuális kérdéseiről is. 

A Kaposi Mór Oktató Kórház közleménye szerint: Az idegsebész, ideg- és elmegyógyász szakorvos 1935. október 23-án született Újpesten munkáscsaládban. Budapesten érettségizett, majd a Pécsi Orvostudományi Egyetemen folytatta felsőfokú tanulmányait. 1960-ban kapott orvosi diplomát Pécsen, majd még a 60-as években ideggyógyászati, elmegyógyászati és idegsebészeti szakvizsgát tett. 1993-ban kandidátusi (MTA), a következő évben PhD, egy év múlva habilitált doktori fokozatot szerzett. 1995-től egyetemi magántanár, 1998-tól főiskolai tanár a Pécsi Orvostudományi Egyetemen.

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Élettani Intézetében kezdett dolgozni, majd az egyetem Ideg- és Elmegyógyászati Klinikájának tanársegédje, később adjunktusa lett. 1973. február 5-én foglalta el új állását a kaposvári megyei kórházban, ahol az ideg-elme osztály vezetését bízták a fiatal főorvosra.

Az ő nevéhez fűződik a kórház idegsebészeti osztályának kialakítása, a régió teljes körű idegsebészeti ellátásának megszervezése, s kezdeményező szerepet játszott a magyarországi idegsebészeti mikrosebészetben és az 1980-as évektől az ultrahang-diagnosztika elterjesztésében. Mind a tudományos elméletet, mind a klinikai gyakorlatot úttörő jellegű eredményekkel gazdagította a szakterületén, egyebek között számos gerinc- és koponyaműtétet dolgozott ki, új gerincműtéti eljárások hazai bevezetését szorgalmazta.

Magyarországi úttörője volt a diagnosztikai eljárások bevezetésének és elterjesztésének nemcsak Kaposvár és a Dél-Dunántúl területén, de országosan is. Az 1980-as években került bevezetésre a percutan direkt angiográfia, majd az 1990-es évektől fő támogatója és felhasználója volt úttörő módon a kaposvári CT-MR diagnosztikának, mely a Pannon Agrártudományi Egyetem Agrártudományi Karon 1990-től működött.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán, valamint az Egészségtudományi Karán óraadó tanár volt – tantárgyfelelősként. Oktatási tevékenységén generációk nevelkedtek fel orvos- és egészségtudomány területén.

Tudományos munkáját már az egyetemi évek alatt, diákköri tagként megkezdte. Eleinte a magatartás-élettan terén végzett kutatásokat; egy általa leírt magatartásforma az ő nevét viseli. Később főként az éreredetű agyi megbetegedésekkel foglalkozott, az oxigénhiányos, vérzéses agyi kórképek specialistájának számít. Több száz tudományos előadást tartott, publikációi külföldi szaklapokban és könyvekben is napvilágot láttak. A Kaposi Mór Oktató Kórház 160 éve címmel könyvet szerkesztett Kaposvár legfontosabb egészségügyi intézményének történetéről; ez a munkája 2008-ban jelent meg.

Prof. Dr. Kopa János 2020. december 28-án hunyt el.

A professzor emlékére rendezett tudományos fórumon előadást  tart többek között: dr. Inczeffy István főigazgató, prof. dr. Repa Imre PhD, prof. dr. Dóczi Tamás akadémikus.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink