Mindannyian szeretünk enni. Ki jobban, ki kevésbé.
Az azonban vitathatatlan, hogy az evéssel szükségletet elégítünk ki: táplálék formájában pótoljuk a létezésünkhöz szükséges tápanyagot. Közismert tény, hogy a megfelelő táplálkozás alapvető fontosságú a jó egészség megőrzésében. Az is köztudott, hogy egyes élelmiszerek különösen jó hatással vannak bizonyos élettani folyamatokra. A funkcionális élelmiszer fogalma többek között ezt is magában foglalja.
De mit is jelent pontosan a funkcionális élelmiszer fogalma? Az elnevezést, és az ezt alapul tekintő élelmiszeripari minősítési, eljárási szabályzatot elsőként Japánban írták le és vezették be. Az élelmiszer akkor tekinthető funkcionálisnak, ha a megfelelő táplálkozás-élettani hatásokon túlmenően, a szervezetben egy vagy több cél-funkcióra kimutatható pozitív hatása van úgy, hogy jobb egészségi állapot vagy kedvezőbb közérzet elérését segíti.
Olyan élelmiszerekről van tehát szó, amelyek meghatározott egészségügyi előnnyel bírnak. A kidolgozott minősítési szabályzat alapján a funkcionális élelmiszerek forgalmazást – a világon mindenütt - engedélyezéshez kötik. Egy szakértői bizottság elbírálja, hogy a pontos leírással rendelkező, gyógyszernek nem minősülő élelmiszer valóban rendelkezik-e a kívánt biológiai hatással, és beilleszthető-e a hagyományos étrendbe. Ha mindenben megfelel a szigorú elvárásoknak, előírásoknak, úgy joggal illeti meg a funkcionális élelmiszer megnevezés.
A funkcionális élelmiszerek fajtái, a növényi szterinek és hatásuk
Nagyon sok, mindennapi élelmiszer tekinthető funkcionálisnak, hiszen olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek pozitív élettani hatását alapos, átfogó tudományos tanulmányokkal bizonyították. A funkcionális élelmiszerek egyrészt lehetnek természetesek, amelyekben eredendően jelentős mennyiségű bioaktív anyag van (pl: alma, bogyós gyümölcsök, zöldségfélék, zöld tea).
Másrészt lehetnek az élelmiszeripar által előállított, fejlesztett termékek: a bennük lévő tápanyagokon túl, egy vagy több, kedvező élettani hatású anyaggal rendelkeznek.
A Flora pro.activ margarin esetében a funkcionalitást a termék koleszterinszintre gyakorolt hatása jelenti, ugyanis napi 30 gramm Flora pro.activ margarin a benne található növényi szterineknek köszönhetően hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet egészséges életmód és magas zöldség-, gyümölcstartalmú kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás részeként. A növényi szterin természetes formájában csak nagyon kis mennyiségben fordul elő hagyományosan az élelmiszerekben.
Összehasonlításként: naponta körülbelül 150 darab almát kellene ahhoz megennünk, hogy annyi mennyiségű növényi szterinhez jussunk, ami 30 gramm Flora pro.activ margarinban található.
A Flora pro.activ margarin fogyasztásával a benne található növényi szterineknek köszönhetően az LDL- (rossz) koleszterinszintet akár 10%-kal csökkentheti, ha áttérünk kiegyensúlyozott étrendre és egészséges életmódra, akkor ez a változás akár 15%-ot is elérhet.
Hogyan tudják csökkenteni a növényi szterinek a magas koleszterinszintet? Leegyszerűsítve úgy, hogy gátolják a bélben a koleszterin egy részének a felszívódását. (Kevesebb koleszterin szívódik fel, és több választódik ki, míg a növényi szterinek csaknem teljes mennyisége távozik a szervezetből).
Miért is van szükségünk a funkcionális élelmiszerekre?
Sajnos, korunkban egyre nagyobb mértékben kell számolnunk a káros környezeti hatásokkal, a levegő, a talaj, a víz szennyezettségével, így valamennyien fokozott mértékben vagyunk kitéve ezeknek az ártalmaknak. Ahhoz, hogy ezeket a hatásokat ártalmatlanítani, gyengíteni tudjuk, szervezetünk közömbösítő rendszerét kell támogatnunk. Ennek pedig egyszerű és eredményes módja lehet étrendünk megfelelő összeállítása. A funkcionális élelmiszerek sok olyan élettani hatással rendelkeznek, amelyek túlmutatnak a tápanyagok közvetlen szerepén.
Hiteles termék- hiteles hely
A hazai kiemelkedően magas szív és az érrendszeri megbetegedések népegészségügyi problémának tekintendők, melynek a magas koleszterinszint egyik fő kockázati tényezője. Épp ezért nem lehet eleget hangsúlyozni a szűrés fontosságát, s hogy magas értékek esetében milyen fontos az életmódváltás és az étrend átalakítása. Ennek jegyében az egészségügyi berendezéseket gyártó Roche (Magyarország) Kft. és az Unilever Flora pro.activ márkája új koleszterinszűrő akciót indít a patikákban. A szűrésen résztvevőknek és a patikákba betérőknek alkalmuk nyílik arra is, hogy olyan funkcionális élelmiszerekkel ismerkedjenek meg, amelyeknek bizonyítottan helye van a koleszterinszint-csökkentő terápiában.