Az ajánlott napi szterin mennyiség még növényi eredetű táplálékban gazdag étrenddel sem juttatható a szervezetbe.
A növényi szterinek a természetben előforduló anyagok, melyek táplálkozásunk természetes részei. A növényekben a sejtmembrán szerkezetéért és funkciójának fenntartásáért felelnek. Élelmiszereinkben, így a velük dúsított margarinban pedig, a koleszterinszint csökkentéséért.
Köztudott, hiszen a növényi szterinek jelentős részét kémiailag már azonosították, biológiai hatásuk ismert, s az is tudható róluk, hogy funkcionálisan előnyös tulajdonságaikat az elfogyasztott élelmiszerrel felvéve képesek kifejteni.
A növényi szterinek a növényi olajok és a növényi olaj alapú margarinok természetes alkotóelemei. Szabad zsírsavészter vagy glükozid formában találhatók meg a gabonafélék magjában, az olajos magvakban és a zöldségekben. A legáltalánosabb növényi szterinek: a béta-szitoszterin, a kampeszterin és a sztigmaszterin. Szerkezetük rokon a koleszterinével, a növényekben ugyanazt a szerepet töltik be, mint a koleszterin az emberi szervezetben: a sejtmembrán szerkezetét és funkcióját tartják fenn.
Az európai, úgynevezett nyugati étrendben napi 150 mg növényi szterint fogyasztanak el, Japánban és Mexikóban 400 mg-ot ( 1.) A vegetáriánus átlagos napi növényi szterinfogyasztása 550 mg (2.) Az ajánlott napi 2-3 gramm azonban nem juttatható be szervezetünkbe egyszerűen, még növényi eredetű táplálékban gazdag étrenddel sem. (Összehasonlításképpen: a dió és mandula 100 grammjában mindössze 270–310 mg, a mogyoróéban 119 mg növényi szterin van, vagy kb. 150 db alma vagy 425 db paradicsom tartalmazza a napi ajánlott növényi szterin mennyiséget.) Tehát ahhoz, hogy elégséges mennyiség kerüljön a szervezetünkbe, olyan élelmiszert célszerű fogyasztani, amely hozzáadott növényi szterint tartalmaz.
Csökkenti a koleszterinszintet
A növényi szterinek koleszterincsökkentő hatása már az 1950-es évek óta ismert - többek között normális és magas koleszterinszintű embereknél, cukorbetegeknél, koleszterincsökkentő terápiában részesülőknél és ischémiás szívbetegeknél mutatták ki.
A növényi szterinnel dúsított Flora pro.activ margarin az első olyan margarinfajta, amelynek rendszeres fogyasztása kb. 10%-al csökkenti a vér teljes és LDL- koleszterinszintjét kiegyensúlyozott, változatos étrend és egészséges életmód részeként. A gyártó ezzel a margarinnal segíti elő, hogy a fogyasztók mindennapi étkezéseik során, a növényi szterinekkel dúsított élelmiszerekkel hozzájáruljanak a koleszterinszint csökkentéshez.
Egy, 2003-ban készült 41 vizsgálatot összegző metaanalízis szerint napi 2-3 gramm növényi szterin fogyasztása átlagosan 10%-kal csökkenti az LDL- koleszterinszintet (3.) Mint kiderült, a napi 3 gramm feletti bevitel már nem jelent értékelhető koleszterinszint csökkenést. Három adag (30g) Flora pro.activ margarin elfogyasztásával napi 2,25g növényi szterinbevitel biztosítható.
A növényi szterinek koleszterincsökkentő mechanizmusának egyik leglényegesebb pontja, hogy gátolja a bélben a koleszterin egy részének a felszívódását: csökkenti az LDL- koleszterinszintet, míg a HDL- koleszterinszint és a trigliceridszint nem változik.
Az egészséges étrend részeként
A növényi szterineket tartalmazó ételeket, ne az egészségtelen táplálkozás ellensúlyozásaként fogyasszuk! Az kiegyensúlyozott és változatos étrend telített zsírokban, cukorban és sóban szegény, ellenben gyümölcsben, és zöldségben gazdag. A növényi szterinnel dúsított Flora pro.activ fogyasztásával - az egészséges étrend részeként - a vér koleszterinszintje egyértelműen csökken, miközben nem történik fokozott zsír-és energia-bevitel. A növényi szterinek, illetve az ezeket tartalmazó élelmiszerek hatása - tudományos eredmények alapján - mára bizonyított tény.
Forrás:
1. Cerqueira MT et al (1979) The food and nutrient intakes of the Tarahumara Indians of Mexico. Am J Clin Nutr 32:905-915
2. Vuoristo M, Miettinen TA (1994)Absorption, metabolism, and serum concentartions of cholesterol in vegetarians?effects of cholesterol feeding. Am J Clin Nutr 59:1325-1331
3. Katan MB, Grundy SM, Jones P, Law M Miettinen T, Paoletti R, Stresa Workshop Participants (2003) Efficacyand safety of plant stanols and sterols int he management of blood cholesterol levels. Mayo Clin Proc 78:965-978