• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az ipar indít új háborút az elhízás ellen

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Táncrendbe szedik a kis és nagy lépéseket: platform alakul az egészséges választás megkönnyítésére.

A fogyasztók ostorozása, az egészségtelen szokásokba merevült állampolgári magatartás felhánytorgatása után új stratégiát választanak az egészségvédelem iránt érdeklődést vagy elkötelezettséget érző civil és szakmai, valamint a hivatalból aggódó kormányzati szervezetek, ráadásul ezúttal az ipar kezdeményezésére.


Uniós mintára megpróbálják létrehozni azt a nemzeti platformot, amely összefüggő és hatékonyabb cselekvési programba rendezi a szándék nyomán felvetődő ötleteket éppúgy, mint a már futó programokat, kezdeményezéseket, mégpedig szervezetek és személyek önkéntes együttműködése alapján – derült ki egy mai szakmai tanácskozáson.


Az Európai Bizottság 2005. márciusában indította el a Táplálkozásért, Testmozgásért és Egészségért Platform munkáját, amelynek alapítói között az ipar, a kereskedelem, a média, a reklámszervezetek, fogyasztóvédelmi és egészségügyi szervezetek képviselői éppúgy jelen vannak, mint az Egészségügyi Világszervezet, illetve egyes tagállamok képviselői. Elsőként Írországban alakult nemzeti platform, ezt követi most a magyar kezdeményezés. Az unió tagországaiban is egyre nagyobb méreteket öltő, mondhatni járványos elhízást illetően egyébként nincs miért szégyenkeznünk, ebben zökkenőmentesen csatlakoztunk, s mint az OECD új statisztikájából kiderül, hátulról az ötödikek vagyunk az elhízási rangsorban a magunk 18,5 százalékával.

Az Élelmiszer Feldolgozók Országos Szövetségének előkészítésével csaknem húsz szervezet, intézmény, szakmai szövetség, kormányzati szerv írta alá ma a magyar Táplálkozás, Életmód, Testmozgás Platform (TÉT) megalapításának szándéknyilatkozatát, így januárban a remények szerint megalakulhat a „szervezet". A csatlakozni szándékozók között van a sportorvosi és a táplálkozástudományi társaság, a hazai dietetikusok szervezete éppúgy, mint több minisztérium, az Önszabályozó Reklám Szövetség vagy éppen az ital és áruautomaták üzemeltetőinek szövetsége – hogy csak néhányat ragadjunk ki a sorból.


Természetesen az alapítók között van a Népegészségügyi Kormánymegbízotti Hivatal, amelynek vezetője, Kökény Mihály jelentős lépésnek minősítette a ma bejelentett kezdeményezést, hiszen – mint mondta – ritka, hogy egy népegészségügyi probléma megoldását nem kormányzati szerv, hanem az ipar, a vállalkozói szféra kezdeményezi. Talán ez újabb esély lehet arra, hogy a már sokszor megfogalmazott célok, az ezekhez kimunkált népegészségügyi vagy éppen helyi-regionális programok végre eredményre vezetnek, mert koalícióban és egyszerre több fronton, egymással együttműködve képzelik el a cselekvést – az egymásra mutogatás helyett. A megoldáshoz sokféle út vezet, a gyártói befektetéstől a reklámblokkokban megjelenő egészségkínálat, az árpolitika és kedvezménypolitika lépésein át akár a jogszabály módosításig – mondta.

A kezdeményező ÉFOSZ elnöke, Boródi Attila a tanácskozáson kiemelte: az ipar nem veszi át az egészségvédelem hivatalos intézményeinek szerepét. Ugyanakkor a népegészségügyi problémát jelentő elhízás folyamatának megállításában az egészséges táplálkozást szolgáló élelmiszerek előállítása, az egészségtudatos fogyasztói szokások vagy elvárások követése az élelmiszeripar stratégiai problémája is.


Az elképzelések szerint az alapító okirat egészségügy miniszteri ellenjegyzése után a platform önkéntes alapon szerveződő munkabizottságokat hoz létre a cselekvési program különböző elemeinek, s az ennek nyomán készülő akciótervek és javaslatok kidolgozására. Így a cselekvési területeknek megfelelően tudományos, programalkotó, oktatási és kommunikációs szakértői csoport végzi majd a folyamatos munkát.