• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hogy meg ne görbüljön!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A Bechterew-kór főként a 20-45 éves férfiakat támadja meg, de enyhébb formái a nőknél gyakoribbak.

A Bechterew- kórban szenvedő betegek 2010. május 8-án szerveztek elsőként Bechterew Világnapot. A hagyományt idén is folytatni kívánták. Az idei világnap május 7-ére esik. A dátumot megelőző nap délutánjára találkozót szerveztek, melynek fővédnöke Professzor Dr. Bálint Géza, az orvostudomány doktora, a Csont és Izület Évtizedének hazai koordinátora volt.

„Legtöbb páciensünk ereje teljében lévő, aktív fiatalember, akiknek sajnos sokáig nincs is tudomásuk betegségükről"- emelte ki a lényeget már a találkozó elején Bálint Géza. „A betegség ma már nagyon jól kezelhető, azonban nagyon fontos a korai diagnózis - hangzott el többször az eseményen, ahol betegek és orvosok segítettek eligazodni a kór rejtelmeiben, illetve számoltak be tapasztalataikról.

A titokzatos Bechterew-kór

A Bechterew-kór leggyakrabban a 20-45 közötti férfiakat támadja meg, fokozatosan jelentkező tünet-együttesekkel. A betegség kevesebb tünettel járó, enyhébb formái azonban a nőkön gyakoribbak. 40 év felett a betegség jelentkezése rendkívül ritka.

„Az egyik legjellegzetesebb tünet, hogy a beteget a fájdalom felébreszti az éjszaka közepén vagy hajnalban"- kezdte ismertetését elődásában Géher Pál. A professzor elmondása szerint a kellemetlen érzés egy kis mozgásra - tornára - elmúlik, s a beteg újra el tud aludni általában.

„Ma Magyarországon mintegy 20 ezer ember szenved Spa-ban, régi nevén Bechterew-kórban" – állítják a betegség szakértői.  A panaszok az ágyéki gerincre, a medencecsontra lokalizálódnak. A kezdeti panaszok nem jellegzetesek. A keresztcsonti fájdalom helye pontosan nehezen mutatható meg; a deréktájon, a farpofák területén, s a comb hátsó felszínén kellemetlen érzés, amely kezdetben csak időszakosan jelentkezik (időjárás-változáskor, ahogy azt sokszor a betegek jelzik). A fájdalom kezdetben terheléssel is összefügg, ami megnehezíti az elkülönítést a gerinc kopásos betegségeitől (porckorongbetegségek, lumbago, isiász).

Felismerés - Hol keressem?

A betegség a gerincpanaszokkal, derékfájással kezdődik és az idő előrehaladtával a panaszok egyre erősebbek lesznek, s már a nyugalmat is zavarják.

Átlagos esetben ezek a panaszok fokozatosan - évtizedek alatt – kiterjednek az ágyéki gerincre mely a mozgás jelentős beszűkülésével jár, a háti gerincszakaszra, majd a nyaki szakaszra.

Az izom-ín használata (mozgás) és a nyomás váltja ki ezt a fájdalmat. Szervezetünkben több száz íntapadási hely van, noha bármelyik megbetegedhet, mégis néhány gyakrabban és a beteget zavaróan betegszik meg: az ülőgumón (a combhajlító és közelítő izmok), a sarkon (Achilles-ín és a talpi bőnye) és a könyök külső és belső oldala (az alkar és a kéz hajlító, illetve feszítő izmai).

Számos Spa-s betegnél a gyulladásos panaszok a gerincen kívüli is megjelennek. Ilyen társuló állapot lehet a szem gyulladása (uveitis), a gyulladásos bélbetegség (IBD: crohn-betegség, colitis ulcerosa), pikkelysömör, másodlagos csontvesztés és kardiovaszkuláris betegség.

A megfelelő kezelés fontossága

A Bechterew kór tünetei kezelhetők, az együttélés a betegséggel megkönnyíthető, erre volt bizonyíték a sok mosolygós Becterew-es beteg is május 6-án. Akik már megtanultak együttélni a betegségükkel, illetve megtalálták a számukra megfelelő gyógymódot is szakemberek segítségével.

"Mint minden betegségnél, az első és legfontosabb ennél a kórnál is a korai felismerés, majd a megfelelő kezelés megválasztása, mivel a cél az hogy, a betegek ne veszítsék el munkaképességüket"- hívta fel a figyelmet Dr. Ortutay Judit az eseményen többízben.

Géher professzor továbbá elmondta, a legjobb gyógymód megtalálásában, a kór kezelésében segítséget nyújt a www.leszakadaderekam.hu, illetve a www.bechterewes.hu weboldal. Böngésszen, tudjon meg többet a Bechterew kórról és ha szükséges, találja meg a legjobb szakembereket a weboldalak segítségével!

Legolvasottabb cikkeink