• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kampány a működő szívekért

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Megfelelő ellátás nélkül a szívelégtelenségben szenvedő betegek állapota fokozatosan romlik.

A Magyar Kardiológusok Társasága idén második alkalommal hívja fel országszerte a lakosság figyelmet a szívelégtelenség veszélyeire. A Magyarországon is sokakat érintő betegség elleni hatékonyabb küzdelem érdekében hazánk kardiológusai ismét csatlakoztak az Európai Kardiológus Társaság nemzetközi szintű kezdeményezéséhez, és egy társadalmi célú kampánnyal próbálják ráirányítani a figyelmet erre a nagyszámú beteget érintő halálos kórállapotra. Az európai kezdeményezéshez mintegy 30 ország csatlakozott.

A Társaság május 7-ét jelölte meg a betegséggel való törődés intenzív tudatosításának napjaként, azonban azt is szeretné elérni, hogy az emberek ne csupán 24 óráig érezzék fontosnak szívük egészségét, hanem egész életük során fordítsanak rá kellő figyelmet. Egyetlen törődésre fordított nap ugyanis csak a szívelégtelenség elleni küzdelem kezdete lehet, hiszen a hangsúly éppen a folyamatos odafigyelésen van.

A szívelégtelenség a szív működésének olyan zavara, melynek következtében a vérkeringés nem tudja biztosítani a szervek és szövetek számára a mindenkori igényeknek megfelelő oxigént és tápanyagot. Emiatt a beteg fáradékonyságról és nehézlégzésről számol be. Enyhébb esetben ez csak terheléskor jelentkezik, súlyos esetben már nyugalomban is vérellátási zavar, és a fontos szervek, mint például a vese és az agy működési zavara jöhet létre.

A nemzetközi adatok szerint a felnőtt lakosság mintegy 3%-a szenved szívelégtelenségben, ez az Európai Kardiológus Társaság által képviselt országokban mintegy 15 millió beteget jelent. A 65 év fölöttiek körében a betegség megjelenése még jellemzőbb, az akár elérheti a 10-20%-os arányt is. Magyarországon 300.000-400.000 szívelégtelenségben szenvedő beteggel számolhatunk. Ezek az arányszámok folyamatosan növekednek, részben a népesség fokozatos elöregedése, részben az egyéb szívbetegségek hatékonyabb kezelése következtében. A szívelégtelenségben szenvedők jellemzően idősek, túlnyomó többségük magas vérnyomásban, cukorbetegségben szenved vagy szívinfarktuson esett át.

Az elmúlt 15 év terápiás sikerei ellenére a betegség progresszív lefolyású és magas halálozású. A diagnózis felállítását követő 4 éven belül a betegek közel 50%-a meghal, ugyanakkor a legsúlyosabb állapotú betegek felének túlélése pedig nem éri el az egy évet sem. A szívelégtelenség a sürgősségi kórházi esetek mintegy 5%-ért felelős, a kórházban fekvő betegek mintegy 10%-ánál van jelen. Még ha a beteg állapota stabilizálható is, a betegek 15%-a fél éven belül, 20-25%-a egy éven belül újra kórházi felvételre kerül szívelégtelenség miatt.

A betegség felismerését követő 5 éven belül a halálozás eléri vagy meghaladhatja a daganatos megbetegedések mortalitási adatait. Megfelelő ellátás nélkül a szívelégtelenségben szenvedő betegek állapota fokozatosan romlik, majd végül halálhoz vezet.

A Társaság annak érdekében, hogy megpróbáljon javítani a fenti statisztikai adatokon, valamint, hogy megvalósítsa a betegek tájékoztatásával kapcsolatos céljait, országos méretű kampányt indít, amelyben a helyi kardiológusok is aktívan kiveszik a részüket.

A kardiológusok mellett az orvosi rendelőkbe elhelyezett információs szórólapok, plakátok is a szívelégtelenségben valamilyen módon érintettek megsegítésére szolgál. Ezek mellett a Társaság online felületen is gondoskodik a betegekről, hiszen a www.szivelegtelensegnap.hu weblap révén igyekszik azt a tudásbázist megteremteni és biztosítani, amely szükséges a betegség jobb megértéséhez és a téves hiedelmek eloszlatásához. A szívelégtelenséget ugyanis – habár nem gyógyítható állapot – kezelhető kórként tartják számon, amellyel gondos odafigyelés mellett együtt lehet élni.

A Magyar Kardiológusok Társasága a szívelégtelenséget az év 365 napján szeretné a társadalom figyelmének középpontjába állítani, de a Szívelégtelenség Napon különösen nagy erőket kíván mozgósítani annak érdekében, hogy a betegségben szenvedők kiemelt figyelemben részesüljenek. Emellett a kardiológusok az egészséges embereket is a helyes életvitel irányába kívánják terelni, hogy elkerüljék a szívelégtelenséghez vezető betegségek kialakulását.

Legolvasottabb cikkeink