• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vérnyomás, cukorbetegség, koleszterinszint - mindezek értékein már 5-10 százalékos fogyással javíthatunk.

Elhízásról 25-30 kg/m2, kövérségről pedig 30 kg/m2 feletti testtömegindex esetén beszélünk. Kiszámítása egyszerű: kg-ban mért testsúlyt el kell osztani a méterben meghatározott , és négyzetre emelt testmagassággal. /Pl. egy 80 kg-os és 1,8 m magas ember testömegindexe: 80 / 1,8x1,8 = 24,7 kg/m2 /.
A testtömegindex egy nemzetközi vizsgálat /Interheart/ eredménye szerint számos cardiovascularis rizikó faktorral kapcsolatban áll. A vérzsír szint-, vérnyomás-, cukorbetegség-, hasi elhízás-, psychosocialis tényezők-, alkohol fogyasztás-, és a fizikai aktivitás, a mozgás csökkenése és a testtömeg index között összefüggés mutatható ki.

Nagyobb testtömegindex rosszabb parameterekkel jár együtt, csökkenése, vagy csökkentése pedig mérsékli a vérnyomást, javitja a szénhidrát háztartást, megelőzi a diabetes kialakulását, és javítja a vérzsír értékekeket is. 5%-os tartós testsúlycsökkenés már klinikai javulást eredményez, 5-10%-os redukció esetén csökken a nehézlégzés, az izzadékonyság és mérséklődnek az ízületi panaszok, 10%-t meghaladó testsúlycsökkenés során pedig javul az éjszakai alvási apnoe /légzészavar/, sőt az asthmás légzészavar is.

Vegyük számba részletesen a vizsgálati eredményeket , - mire számíthatunk ?

Fogyás és vérnyomás
Egy 3 éves nemzetközi vizsgálat szerint /Trials of Hypertension Prevention/ a testsúlycsökkenés a vérnyomás felső és alsó értékét is mérsékli, gyógyszeres kezelés nélkül! A vérnyomás redukció és a tesúlycsökkenés mértéke összefügg egymással – a többet fogyók vérnyomása csökkent erősebben.
Több vizsgálat eredménye szerint 10 kg-os fogyás a vérnyomás felső értékét 6,1 Hgmm-rel, alsó értékét pedig 3,6 Hgmm-rel csökkenti.
Fogyás és cukorbetegség
A testsúly csökkenése redukálja az újkeletű cukorbetegség kialakulását. Egy tanulmány szerint /Wing és mtsai/ 4,5 kg-os testsúly csökkenés 30%-kal csökkenti a 2 típusú cukorbetegség rizikóját. Egy finn tanulmány szerint pedig 4 év alatt / 4,2 kg-os fogyás után/ csak 11%-ban alakult ki cukorbetegség, míg a controll csoportban, ahol csak 0,8 kg fogyást regisztráltak 23%-ban jelentkezett. Az új diabetes megjelenése mellett, a már meglévő cukorbetegségben szenvedők paraméterei is javulnak fogyás hatására. Kb. 10 kg-os fogyás után az átlag vércukor /HbA1c/ 1,1%-kal, az éhomi vércukor 1,6mmol/l-rel, a triglicerid pedig 0,5 mmol/l-rel csökken /Wing és mtsai/ . Az Egyesült Királyságban végzett vizsgálat /UKPDS/ szerint a HbA1c 1%-os csökkenése 21%-kal csökkenti a cukorbetegség szövődményeit, és 25%-kal redukálja a cukorbetegség mortalitását is.
Fogyás és vérzsírok
5-10%-os súlycsökkenés kb. 15%-kal csökkenti az LDL-koleszterint és 20-30%-kal a triglicerid szintet miközben a védőkoleszterin /HDL/ kb. 8-10%-kal nő. Még kifejezettebb a javulás, ha ugyanezt a testsúlycsökkenést fizikai aktivitás növelése is kíséri. Egy összefoglaló tanulmány arról számol be, hogy a kövér és túlsúlyos egyénekben minden 10 kg-os testsúly redukció az összkoleszterint 0,23mmol/l-rel csökkenti, gyógyszeres kezelés nélkül.

A leírtak bizonyitják, hogy a a kövér és túlsúlyos egyének fogyása /már 5-10%-os súlycsökkenés/ kedvezően befolyásolja a legfontosabb kardiovaszkularis rizikó faktorokat.
Mindezt azonban nem elég elolvasni, vagy megfontolni, hanem….. fogyni is kell !
(Forrás: EHJ 2005 .7. Suppl. L 21-26.)