• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mitől szökik fel az orvos vérnyomása?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A korszerű szakmai eredmények alapján született legcsodálatosabb irányelvek sem működnek jól a terápia hétköznapjaiban.

Aki beteg, az nagyon beteg - vonták le a következtetést a Magyar Hypertónia Társaság szakemberei, amikor először összesítették legújabb, a lakosság felvilágosítását és eredményesebb kezelését célzó programjuk eddigi adatait. Az „Éljen 140/90 alatt" néven futó kampányba eddig bevont több mint 28 ezer beteg adataiból kirajzolódó kép meglehetősen lehangoló: az újfajta együttműködésen alapuló kezelési rendszerbe belépők egyszerre több veszélyeztető tényezőnek vannak kitéve és a már zajló hipertónia-kezelésük ellenére, az átlagos vérnyomásuk magasabb az ajánlatosnál.

Többek között erről is szó lesz a társaság ma kezdődött, XIII. konferenciáján, ahol először számolnak be a program eddigi eredményeiről – tudtuk meg a tanácskozást ismertető sajtótájékoztatón. A képet sötétíti, hogy a kampányba éppen azok a betegek jelentkeztek, akiket amúgy is érdekel a sorsuk, azaz kifejezetten tenni akarnának az őket fenyegető szív-érrendszeri katasztrófák megelőzéséért, ha már kiderült: veszélyben vannak – ismertette Dr. Kiss István főorvos, a társaság főtitkára.

A paradoxon tehát még mindig fennáll e terápiás területen: miközben a szakma folyamatosan fejlődik és újabb módszerek, terápiás eljárások kerülnek a hazai gyakorlatba, a betegstatisztikák nem javulnak ezzel arányosan – ismerték el a társaság vezetői. Farsang Csaba professzor, a társaság tiszteletbeli elnöke elmondta: éppen ez készteti a hypertonológusokat arra, hogy a társszakmákkal összefogva ne csak az orvosokat képezzék tovább, hanem a laikusokat is elérő kampányokat indítsanak, s kiszélesítsék azok körét, akiket bevonhatnak a gond orvoslásába. A társaság támogatja azt a minisztériumi kezdeményezést, hogy a patikákban dolgozó gyógyszerészek nagyobb szerepet kaphassanak a magas-vérnyomás gondozásában, méréssel-tanácsadással érve el így az orvoshoz nem fordulókat.

A korszerű hipertónia kezelés ma már elfogadott alapja az otthoni vérnyomásmérés, amelyet nem csak azért támogatnak a szakorvosok, mert így nem egyetlen rendelői mérés alapozza meg a gyógyítást. Azért is, mert a vérnyomását ellenőrző, az adatokat feljegyző betegek – vizsgálatok és tapasztalatok szerint – legalább tudják a gyógyszerük nevét, ismerik az alkalmazási szabályokat, sőt, nem felejtik el bevenni a nekik rendelt pirulákat.

Sokszor ugyanis ezen múlik a terápia sikere, bár – hangoztatták a jelenlévők – nem lehet mindent a betegre fogni, a kezelőorvosok felelősségét is firtatni kell, ha már kudarcról beszélünk.

Ennek jegyében született meg a hipertóniás betegek kezelési irányelveinek új kiadása, amelyet holnap osztanak ki a konferencia résztvevőinek, s amelyet az érdeklődő családorvosok hamarosan a társaság honlapján is megtalálnak. A kezelési irányelvek újdonságai közül kérdésünkre többet is kiemeltek a professzorok. Az új stratégia szerint nem elég egyetlen gyógyszerrel kezelni a felismert magas vérnyomást, hanem rögtön kombinációval kell indítani a terápiát, mégpedig úgy, hogy a normál szintet 4-6 hét alatt érje el a beteg, ne gyorsabban, ám ne is lassabban.

A gyógyszeres terápiában, éppen a beteg együttműködését fokozandó azt a gyógyszercsoportot ajánlják erősebben, amelyik nem okoz mellékhatásokat, ugyanakkor további szakmai érvek is szólnak mellette, amennyiben ezek előnyösebbek az alapbetegségben várható egyéb szövődmények kivédésében is. Mint megtudtuk, a szakma szerint van remény az általában 50 százalékban ártámogatott gyógyszercsoport biztosítói hozzájárulásának emelésére, magyarán, talán a jövőben olcsóbban juthatnak hozzá azok a betegek, akiket az ár tartott vissza az alkalmazásuktól.

A szakmai irányelvekben hangsúlyos szerepet kap az otthoni mérés elismerése, s természetesen azok a szabályok, amelyek a helyes mérés feltételei. A tájékoztatók felhívták a figyelmet arra, hogy csak bevizsgált, hitelesített vérnyomásmérő adatait lehet alapul venni, így - karácsony közeledtével is - kerülni kell a piacokon, olcsón beszerezhető, nem pontos készülékeket.

Újdonságok a rizikófelismerés módszereiben is vannak: a szakorvosok a konferencián ismerhetik meg először annak a 25 ezer beteg bevonásával végzett vizsgálatnak az eredményeit, amely alapján már elmondható, hogy a vérnyomás, vérzsír szint és egyéb laborparamétereken túl a fehérjeürítést is vizsgálni kell, mert nem csak a veseszövődményeket mutatja, hanem korán jelzi az érbelhártya-rendellenesség meglétét is – emelte ki Dr. Kiss István főorvos.

Mint megtudtuk, mind a terápiás ajánlásban, mind a konferencia előadásai között nagy hangsúlyt kap a gyermekkori és az időskori hipertóniakezelés: az előbbi azért, mert egyre gyakoribb, az utóbbi pedig azért is, mert speciális kezelést igényel. Egy most lezárult vizsgálat rámutatott, hogy a serdülőkori hipertónia esetén számos szív-érrendszeri rizikótényező van jelen, sőt, már a szervkárosodás kezdeti jelei is kimutathatók, így a veszélyeztetett kamaszok kiszűrése és komplex kezelése elengedhetetlen. A szakmai ajánlás részletes táblázatba foglalta a 18 évesnél fiatalabbak normális vérnyomásértékeit, amiből az iskolaorvos egyetlen méréssel kikeresheti az adott értéket – már ha van vérnyomásmérő a rendelőben. Ugyanis – mesélte el Farsang professzor – az egyik városi ÁNTSZ éppen a készülékek hiányára hivatkozva állított le egy iskolákat érintő szűréssorozatot.

Ami az időseket illeti, a 65 év feletti korosztályban minden második, a 75 év felettiben pedig már háromból két embernek magasabb a vérnyomása a kelleténél, ami természetesen az életkorral együtt járó sajátosságokkal is magyarázható. A kezelésnél e szempontokat éppúgy figyelembe kell venni, mint a kísérőbetegségek terápiát módosító hatását vagy éppen a szociális szempontokat – hangzott el.

A konferencián mutatták be a SpringMed Kiadó kardiológia sorozatának legújabb, a betegeknek szóló darabját: Dr. Nagy Krisztina Magasvérnyomás-betegség és cukorbetegség című könyvét, amelyet haszonnak forgathatnak azok, akiket mindkét betegség érint. Tápanyagtáblézatot és sok jótanácsot találhatnak a szövődmények kivédésére, a kockázat csökkentésére.